Seko har varslat om strejk i tågtrafiken. Om parterna inte kommer överens innan torsdag klockan 15 tas bland annat alla lokförare i Malmö på Öresundstågen ut i strejk.

Något som kommer att påverka resenärerna.

– Vi vill så klart ha en lösning. Men får vi inte det är vi fullt beredda att gå ut i strejk för att få igenom våra krav. Krav som vi tycker är fullt rimliga, säger lokföraren Max Åkerberg, som också är vice ordförande i Sekos klubb på Transdev som driver Öresundstrafiken.

Enligt honom kommer i princip inga tåg gå över Öresundsbron. Omkring 75–80 procent av lokförarna i Malmö är medlemmar i Seko och berörs av varslet.

– Det är ju lokförarna i Malmö som kör tågen över bron. Så det innebär ju att det knappt kommer gå några tåg alls. Sedan är det upp till arbetsgivarna hur de gör med dem som inte är medlemmar i Seko, säger Max Åkerberg.

Enligt Skånetrafiken, som ansvarat för Öresundstågen, kommer inga tåg gå över bron.

– Vi har undersökt om det var möjligt att sätta in ersättningsbussar men det skulle strida mot de regler som gäller för konflikten i nuläget, skriver Skånetrafiken på sin hemsida.

Kör även till Göteborg och Kalmar

Lokförarna som är stationerade i Malmö kör även en del av tågen som gör till Göteborg, Kalmar och Karlskrona, så även den trafiken kommer att påverkas, men inte i samma utsträckning.

Ett av de viktigaste kraven från Seko handlar om schemaläggningen. Kravet är att lokförarna ska få sitt schema minst två veckor i förväg. 

I dagsläget kan schemat ändras fram till passets början. Något som är ett stort problem för lokförarna, tycker Max Åkerberg.

– De kan ringa och säga att i morgon ska du jobba till 22 i stället för klockan 14. Eller om man ska ha två dagspass, 06–14, så ändrar de det till en övernattning i stället. Så jag kommer inte hem alls till familjen, säger han.

SJ-trafik kan påverkas

Även en del av SJ-trafiken kan komma att påverkas om det blir strejk på torsdag, även om inte deras lokförare omfattas av varslets första steg.

Det beror på att många av SJ:s snabbtåg servas på Euromaints verkstad i Göteborg, där de anställda är uttagna från och med torsdag.

– Det kan bli störningar i trafiken från den 12 maj på grund av det. Därför har vi spärrat biljettköp på de sträckorna. Har man redan köpt biljett får man boka av biljetterna och få pengarna tillbaka, säger Martina Nord, presskontakt på SJ.

Lokförare i Göteborg i andra steget

SJ Götalandstågs lokförare, som kör för Västtrafik, i Göteborg tas ut i det andra steget, den 15 maj. I det tredje steget, den 18 maj,tas SJ:s lokförare i Stockholm och Hagalund ut i strejk om parterna inte kommer överens innan dess.

Men hur det kommer att påverka trafiken är för tidigt att säga enligt Martina Nord.

Inställda pendeltåg

Seko har även varslat om strejk för reparatörer i växlare hos MTR, som bland annat kör pendeltågstrafiken i Stockholm. Något som kommer att påverka trafiken.

– De arbetar med pendeltågen och det är klart att om de tas ur tjänst så kommer det få påverkan på pendeltågstrafiken. Sen kan vi inte säga exakt hur omfattande det i så fall blir, säger Erik Söderberg, presskontakt på MTR.

Trafikförvaltningen i region Stockholm säger samma sak, trafiken kommer att påverkas men man vet inte hur mycket.

– Vi har en tät dialog med MTR och håller på att analysera hur det kommer att påverka trafiken, säger Natalie Nordenswan, presskommunikatör på Trafikförvaltningen.

Seko har även varslat om övertids- och mertidsblockad på hela spårtrafikområdet. Det kan innebära att även all spårtrafik i Stockholm kan komma att påverkas, skriver SL på sin hemsida.

Det handlar om avgångar som skulle ha bemannats av personal som arbetar övertid.

SJ-sträckorna som kan påverkas från den 12 maj

  • Snabbtåg Stockholm C–Malmö C–Köpenhamn, 
  • Snabbtåg Stockholm C–Göteborg C
  • Regionaltåg Göteborg C–Kalmar C
  • Nattåg Göteborg C–Duved/Umeå C

Strejkvarsel i tre steg

Just nu pågår medling mellan fackförbundet Seko och arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen. Om parterna inte kommer överens om ett nytt avtal kommer följande grupper tas ut i strejk:

Torsdagen den 11 maj

Transdev (Öresundstågen): samtliga lokförare stationerade i Malmö

MTR: klottersanerare, fordonsvårdare, reparatörer och växlare i Stockholm

Euromaint Rail: Verkstadspersonal i Olskrokshallen, Göteborg.

Måndagen den 15 maj

MTR Mälartåg: Lokförare stationerade i Stockholm och Eskilstuna.

MTR Tunnelbanan: Tunneltågsförare på röda linjen.

SJ Götalandståg: Lokförare stationerade i Göteborg.

Torsdagen den 18 maj

SJ: Samtliga lokförare stationerade i Stockholm och Hagalund. 

Green Cargo: Samtliga lokförare och instruktörer stationerade i Boden alla dagar utom tisdagar och onsdagar samt samtliga växlare stationerade i Kville.

Hector Rail: Samtliga lokförare stationerade i Piteå alla dagar utom tisdagar och onsdagar. 

Euromaint Rail: Samtlig verkstadspersonal i Hagalund och Malmö. 

VR Sverige: Samtliga lokförare stationerade i Malmö.