Ilska från skyddsombud efter beslut från Arbetsmiljöverket om tågvärdar: ”Blir överklagan”
Först besvikelse, sedan ilska. Så reagerade skyddsombudet Nuru Magram på Arbetsmiljöverkets beslut att tillåta ensamarbete på pendeltågen.
Skyddsombuden från ST och Seko fick informationen muntligt av Arbetsmiljöverket: Skyddsstoppet mot ensamarbete på Stockholms pendeltåg hävs.
– Den första känslan var lite som när du gör hål i en ballong. Det var som att all kraft och energi bara rann ur oss, säger Nuru Magram, tågvärd och huvudskyddsombud på ST Pendeln.
– Den andra känslan var en stor besvikelse. Nu går man igen faserna av ilska och frustration. Och så finns det ett stort frågetecken. Varför kom Arbetsmiljöverket fram till det här med allt underlag de fått?
Svårt att stoppa ensamarbetet
Hans Johansson, huvudskyddsombud på Seko Lok Pendeln, säger att skyddsstoppet har varit uppskattat bland medlemmarna.
– Vi har fått otroligt mycket kärlek för det jobb vi har lagt ned. Jag tror att många har en stor förhoppning om att vi ska kunna stoppa ensamarbetet, men vi har en myndighet att jobba emot. Det är inte alltid så lätt, säger han.
Kan överklaga beslut om tågvärdar
Arbetsmiljöverkets beslut att häva skyddsstoppet kan överklagas till förvaltningsrätten. Skyddsombuden har tre veckor på sig.
– Hur vi gör framöver vet jag inte. Vi har inte ens fått ta del av det skriftliga beslutet än, säger Hans Johansson om möjligheten att överklaga.
Nuru Magram är tydligare.
– Jag skulle säga att såklart blir det överklagan. Vi måste fortsätta trycka på larmknappen tills någon hör.
Men först ska hon vila ut.
– Det har varit väldigt intensivt sedan vi lade skyddsstoppet i fredags och jag har mitt vanliga arbete som tågvärd att sköta också.
Striden om tågvärdarna
Juni 2021: Trafiknämnden i Region Stockholm bestämmer att pendeltågens tågvärdar ska ersättas av kameror år 2023. Operatören MTR börjar planera för förändringen. Facken varnar för arbetsmiljörisker och försämrad säkerhet för resenärerna.
1 mars 2023: MTR börjar dra in tågvärdar. Många lokförare sjukskriver sig i protest.
17 april: Ett hundratal lokförare går ut i en tre dagar lång vild strejk i protest mot ensamarbete. Pendeltrafiken drabbas av omfattande störningar. Samtidigt strömmar donationerna in till strejkkassan.
24 april: Skyddsombud på ST Pendeln och Seko Lok Pendeln lägger skyddsstopp mot ensamarbete på pendeltågen. MTR svarar med att temporärt bemanna alla avgångar med tågvärdar.
26 april: Efter ovanligt lång betänketid häver Arbetsmiljöverket skyddsstoppet. Därmed är det fritt fram för ensamarbete på pendeltågen.