Det började som en vanlig dag. Arbetsförmedlaren Karin Baird skulle ta sig hem med pendeltåg från jobbet i Sundbyberg. 

Hon anmälde i spärrkiosken att hon behövde resa. Så plötsligt stod hon med en stationsanställd som behövde fylla i svar på en massa frågor i sitt digitala formulär.

Skillnaden mot de flesta andra resenärer är att Karin Baird använder elrullstol för att ta sig fram. 

Hon berättar om vad som hände sedan. ”Vad heter du?” frågade personen. ”Det behöver väl du inte veta?” svarade Karin Baird något frustrerad. Men namn och e-postadress krävdes, fick hon höra. ”När vill du åka?” frågade personen sedan.

”Gärna med tåget som går nu om två minuter?”, svarade Karin Baird. Hon var som många andra som jobbat sugen på att komma hem. ”Vilken tid blir det då?” frågade den stationsanställda.

Kom iväg ändå

Formuläret behövde vara ifyllt innan Karin Baird kunde få hjälp att komma iväg. Efter en stund kom ett tåg där ramp inte behövdes och då valde hon det. 

– Vad är det för big brother-fasoner? Jag ser inte att de frågar andra resenärer vad de heter. Förut behövde man inte anmäla först, man betalade som alla andra, ställde sig vid rampserviceskylten och tågvärden såg en, berättar hon.

Arg och frustrerad 

De som jobbar på stationen är inte heller alltid tillgängliga direkt. Därför har hon behövt vänta på att få hjälp med att komma ombord.

I ett mejl från SL:s kundservice rekommenderas hon att ringa och boka i förväg om hon reser från en obemannad station. Hon får även rådet att göra beställningen i god tid. 

Karin Baird har de senaste dagarna känt sig arg och frustrerad över att hon fått sämre möjligheter att ta sig till jobbet. 

– Det är något fruktansvärt handikappande. Jag får ingen billigare biljett. På ett sätt hade det varit bättre om de var ärliga. Du får inte resa på samma villkor, du får söka färdtjänst. 

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.