– Det var ett okej pass i dag, säger Mabel Hernandez när arbetsdagen på Karolinska Huddinges BB just slutat. 

Det betyder bland annat att hon har ätit lunch. Inte mitt på dagen då det borde varit dags. Men kvart över två.

Så passet är okej om du hinner äta alls?
– Exakt. Jag jobbar måndag till fredag och hinner äta kanske en dag i veckan, men det blir aldrig en halvtimmes lunch.

Lämnar snart yrket

I drygt två år har hon jobbat som barnmorska. Hon är också förtroendevald för Barnmorskeförbundet och sitter i styrelsen för förbundets lokalförening i Stockholm.

Men nu har hon sagt upp sig.

– Det är en stor sorg för jag älskar förlossningsvården. Men min hälsa orkar inte med tempot vi har nu. Man håller inte. Den etiska stressen är så påtaglig.

Hur mår man av det?
– Fruktansvärt. Många har ångest på väg till jobbet och från jobbet, många har blivit sjukskrivna. Många gråter efter ett pass, fast vi gör något vi älskar. 

Hon säger att situationen är ”otroligt ohållbar”, att man inte hinner ge den vård som varje födande förtjänar.

– Vi bedriver vård som inte är patientsäker i nuläget.

Mabel Hernandez barnmorska

Många har ångest på väg till jobbet och från jobbet, många har blivit sjukskrivna. Många gråter efter ett pass, fast vi gör något vi älskar.

Mabel Hernandez (fotograferad av Ylva Sundgren)

”Allt har bara backat”

Runt 30 barnmorskor på hennes arbetsplats har sagt upp sedan årsskiftet. Samtidigt fattas drygt 20 barnmorskor på Karolinska sjukhusets andra enhet i Solna, enligt Dagens Nyheter. Över 50 barnmorskor saknas alltså på Karolinska inför våren.

I slutet av 2021 sa också många barnmorskor i Region Stockholm upp sig. Regionen svarade då med ett åtgärdspaket med bland annat extra pengar.

Mitt i den krisen gick Mabel Hernandez arbetskamrat Maja Ullberg på en föräldraledighet som hon nu nyligen börjat komma tillbaka från. En återkomst som blev en besvikelse.

– Jag upplever att allt bara har backat. När jag gick fanns det ändå väldigt mycket hopp och energi. Alla tänkte att det kommer vara så här en stund till, sedan blir det bättre. Den känslan är helt borta. Det är hopplös stämning, folk ser så ledsna ut. 

”Får ta mycket skit”

Maja Ullberg beskriver en ständig känsla av otillräcklighet. Att födande och deras familjer blir rädda och arga när barnmorskorna inte hinner vara tillräckligt närvarande.

– Vi får ta mycket skit, med all rätt. Men det enda vi gör är att försöka dela på oss för att de ska få den hjälp de behöver.

Hon har i nuläget inte sagt upp sig.

Mabel Hernandez som däremot snart lämnar sjukhuset säger så här om vad som möjligen skulle kunna få henne att ändra sitt beslut:

– En tydlig plan från ledningen som visar hur de kan öka bemanningen.

Missnöjet gäller både underbemanning och vad barnmorskorna beskriver som en bristande kommunikation från sjukhusledningen.

Dagens Nyheter uppger på tisdagen att Moderaterna har ställt krav på att S-styret i regionen presenterar en åtgärdsplan innan mars. Personalregionrådet i Stockholm, Robert Johansson (S), har också haft möten med sjukhusledningen.