En ny förlossningsklinik och arbetstidsförkortning. Sammanfattningsvis en förbättrad arbetsmiljö. Det krävde barnmorskor på Danderyds sjukhus i Stockholm i höstas för att dra tillbaka sina uppsägningar. 

Enligt Maria Persson, verksamhetschef för kvinnosjukvård och förlossning på sjukhuset, sa 48 barnmorskor på förlossningen och sju på eftervården upp sig.

Sedan dess har 28 barnmorskor tagit tillbaka uppsägningarna, alltså hälften av de som från början sa upp sig.

Nio barnmorskor slutar nu

Maria Persson svarar på Arbetets frågor skriftligt via sjukhusets presstjänst. Hon uppger att hälften av de som står fast vid att de säger upp sig redan har lämnat kliniken och att ytterligare nio barnmorskor gör det i slutet av denna vecka och i början av nästa. 

Danderyd har fått dra ned på antalet öppna förlossningsrum för att anpassa sig efter bemanningen. ”Det har också varit en stor oro bland medarbetare hur verksamheten skall klara av att fler barnmorskor slutar nu i månadsskiftet”, skriver Maria Persson.

Hon uppger att man därför arbetat intensiv med åtgärder som rekrytering av personal och förstärkt läkarbemanning. 

”Vi kommer inte att kunna uppnå full kapacitet kommande månad men arbetar så klart intensivt för att så snart som möjligt kunna komma upp till full kapacitet”, skriver hon.

Ny förlossningsklinik öppnar

Region Stockholm har sedan barnmorskornas uppsägningar i höstas presenterat ett åtgärdsprogram för förlossningsvården på drygt en halv miljard, samt meddelat att en ny förlossningsklinik ska öppna tidigare än vad som var planerat. 

Man har infört ett mål om att det ska finnas en barnmorska per födande kvinna. 

Maria Persson skriver att hon välkomnar regionens åtgärder och att de kommer ge möjlighet till en mer hållbar arbetsbelastning. Hon lyfter också fram att Danderyd gör ett eget förändringsarbete där förlossningen delas upp i mindre enheter.

Hannah Dahlbäck sa upp sig i TV4

Arbetet har tidigare intervjuat barnmorskan Hannah Dahlbäck. Hon meddelade i direktsändning i TV4 i slutet av oktober att hon sa upp sig från just Danderyd.

I december hade hon släppt tanken på att komma tillbaka för att kliniken inte gått barnmorskornas krav tillmötes, men sedan bestämde hon sig ändå för att stanna.

I början av året berättade hon i TV4 att beslutet beror på att hon ska få driva ett projekt där en grupp barnmorskor följer kvinnan från innan till efter förlossningen.

– Kampen är inte på något sätt över, men jag känner att jag behöver vara kvar på insidan för att fortsätta driva på, sa hon.

Facket: Det värsta ännu att vänta

Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund säger att hon är orolig för att det pressade läget kan göra att fler säger upp sig framöver.

– Jag tror att det allra värsta i Stockholm just nu kanske inte är det som redan har hänt, utan de som går sedan. Hur många kastar in handduken lagom till sommaren? säger hon och beskriver en stressad arbetsvardag på klinikerna.

Hon välkomnar de åtgärder som regionen har satt in på längre sikt, men betonar att det dröjer innan de slår igenom.

– Men i nuläget har man i alla fall lyssnat och det är fantastiskt med en tydlig inriktning att det ska vara en barnmorska per födande.

Samtidigt säger hon att dagens arbetsmiljö gör att nyexaminerade barnmorskor väljer att gå tillbaka till sjuksköterskejobb samtidigt som rekryteringsbehovet är stort.