Under pandemin uppmanade Folkhälsomyndigheten alla att stanna hemma från arbetsplatser, skola och förskola om de var förkylda.  

Men lite huvudvärk eller hosta behöver inte längre vara skäl nog att vara hemma enligt Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Har man bara lättare symptom som snuva eller lite ont i halsen kan man gå till sitt jobb, säger hon, i en intervju med SVT:s Morgonstudio.

FHM: Beror på var man jobbar

Sara Byfors tillägger att det beror på var man jobbar. De som till exempel jobbar med äldre kan ha andra riktlinjer från sina arbetsgivare. 

De allra flesta får dock bedöma själva om de är friska nog att gå till jobbet. Även när det gäller förkylda barn får man göra en egen bedömning om de ska gå till skola och förskola eller vara hemma, enligt Sara Byfors.

– Är det en ny infektion där det är väldigt snörvligt och hostigt är det bra att vara hemma några dagar. Men vi har ingen tydlig rekommendation som innan att om man bara är lite snuvig så ska man vara hemma och inte heller ett visst antal dagar, säger Sara Byfors till SVT.

Sveriges lärare: Sjuka barn ska hållas hemma

Att råden ändras i samhället i stort, behöver inte betyda att de också ska ändras i förskolor och på fritidshem, enligt fackförbundet Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand. Hon anser att arbetsgivarna nu måste gå ut med tydlig information om vilka riktlinjer som gäller.

– Är barnen sjuka så ska de hållas hemma, säger hon.

Hon tillägger att både förskollärare och fritidspedagoger redan är sjuka oftare än andra yrkesgrupper, och att det råder lärarbrist. Om sjuka barn kommer till förskolor och skolor och smittar de anställda kan hela verksamheter tvingas hålla stängt, vilket drabbar både barn och föräldrar.

Johanna Jaara Åstrand fruktar nu att diskussionerna som redan finns om att pedagoger skickar hem småsnuviga barn i onödan ska bloss upp ännu mer.

– Många av våra medlemmar är förtvivlade över att det här blir en konfliktzon. Jag kan lova att det inte finns en förskollärare som skickar hem ett friskt barn, även om barnet är piggt hemma orkar det inte med verksamheten om det bli hemskickat.

Inte ändrat covid-rekommendation

Även om Sara Byfors uppmanar till en egen bedömning av lättare symtom har Folkhälsomyndigheten ännu inte ändrat sina allmänna covid-rekommendationer om att man ska stanna hemma om man känner sig sjuk. 

Däremot togs en annan av myndighetens rekommendationer bort igår: Anställda i vård och omsorg behöver inte längre covidtestas vid symtom.