Den 10 oktober besökte fackledaren Luca Visentini den tidigare EU-parlamentarikern Antonio Panzeris hem i Bryssel. Panzeri räckte över tre kuvert, dekorerade med jultomtar. 

Inuti kuverten låg 50 000 euro, drygt en halv miljon kronor, i kontanter.

Men varken Visentini eller Panzeri visste att hemmet var buggat av belgisk polis.  

– Vi är som de där killarna i Oceans Eleven, hörs Panzeri säga på polisens inspelning medan han räcker över pengarna. 

Uppgifterna kommer från den italienska dagstidningen La Repubblica, som hänvisar till poliskällor och förhörsprotokoll.   

Luca Visentini misstänks ha tagit mutor av Qatar inför fotbolls-VM.
Världsfackets generalsekreterare Luca Visentini på plats i Bryssel i oktober. Nu misstänks han för inblandning i muthärvan ”Qatargate” som skakar EU-parlamentet.

Visentini: Såg pengarna som donation

I förhör medger Visentini att han tagit emot pengarna. Kontanterna lämnades över en dryg månad innan Visentini utsågs till generalsekreterare för världsfacket Ituc på organisationens kongress i Melbourne, och till utredarna säger han att såg dem som en donation för att täcka kampanjkostnader.

– Jag accepterade den här donationen på grund av givarens rykte och status som ideell organisation, säger Visentini till La Repubblica, och syftar på människorättsorganisationen Fight Impunity som Panzeri driver, och som står i centrum för muthärvan. 

– Den här donationen har inte varit ett försök att muta mig eller att påverka min fackliga position gentemot Qatar. 

Visentini uppger att han överförde pengarna till världsfackets solidaritetsfond. 

Luca Visentini, från världsfacket Ituc, misstänks i muthärvan Qatargate.
Den 21 december håller världsfacket Ituc ett extrainsatt styrelsemöte om generalsekreteraren Luca Visentinis inblandning i muthärvan Qatargate.

Europafacket utreder korruption

Innan han valdes till chef för världsfacket Ituc ledde Visentini Europafacket, Etuc. Nu granskas hans ekonomiska förehavanden även där.  

Arbetet Global har tidigare nåtts av uppgifter om att Visentini lånat pengar av Etuc för att finansiera sin valkampanj inför världsfackets kongress, något som ska ha väckt missnöje bland de europeiska medlemsorganisationerna. 

De uppgifterna bekräftas nu av internationella medier. Enligt tyska Spiegel lånade Visentini 13 000 euro av Europafacket. Pengarna betalades tillbaka kontant för några veckor sedan, strax innan Qatargate briserade. Det väckte uppmärksamhet eftersom belgisk lag bara tillåter kontantbetalningar upp till 3 000 euro. 

Etuc har nu kallat in externa antikorruptionsutredare för att granska turerna. 

Avstängd fram till mars

Under onsdagen höll världsfacket ett extrainkallat styrelsemöte för att diskutera Qatargate och Visentinis position.

De nordiska facken hade, liksom tyska DGB, på förhand krävt att generalsekreteraren stängs av så länge polisutredningen pågår.      

Riktigt så blev det inte. I stället stängs Visentini av tills den 11 mars, då ett ordinarie styrelsemöte ska behandla frågan. Tills dess ska en extern utredare granska turerna kring Visentini.

– Det var ungefär det här beslutet man kunde förväntas ta nu på ett extra styrelsemöte. I mars ska den här rapporten vara klar så då kommer vi ha mer att gå på, säger LO:s internationella chef Oscar Ernerot till Arbetet Global.

Qatargate – detta har hänt

Fredagen 9 december genomför belgisk polis 16 samordnade tillslag i Bryssel. Fem personer grips, samtidigt beslagtogs datorer, mobiltelefoner och 1,4 miljoner euro i kontanter. De gripna misstänks ha tagit emot pengar eller gåvor från det belgisk polis enbart beskriver som ”en Gulfstat” för att påverka EU-parlamentet att fatta beslut som gynnar Gulfstaten i fråga. Inom kort bekräftas att Gulfstaten i fråga är Qatar.

Bland de gripna finns förutom världsfackets chef Luca Visentini även den tidigare socialdemokratiske EU-parlamentarikern Pier Antonio Panzeri som numera leder den välkända människorättsorganisationen Fight Impunity. Vidare grips en parlamentarisk assistent knuten till Fight Impunity. Dessutom grips Niccolò Figà-Talamanca som leder den ideella organisationen No Peace Without Justice som arbetar med demokratifrågor i Mellanöstern. Organisationen har samma adress som Fight Impunity.       

Senare grips även Eva Kaili, en av Europaparlamentets vice talmän, samt hennes pappa. Kaili är sambo till den sedan tidigare gripne parlamentariske assistenten. Hon har nu uteslutits ur sitt grekiska parti Pasok och stängts av från parlamentets socialdemokratiska grupp S&D.

En gemensam nämnare för samtliga gripna är kopplingar till Fight Impunity, som har ett stort politiskt nätverk i EU.

Söndagen den 11 december försattes två av de gripna, däribland Luca Visentini, på fri fot.

Tisdagen den 20 december är tre personer, däribland Kaili, fortsatt frihetsberövade medan en har släppts med fotboja. Dessa fyra har åtalats. Till skillnad från Visentini, som dock kvarstår som misstänkt.

Muthärvan har kommit att kallas Qatargate. Den har skakat om EU-etablissemanget och lett till krav på en hårdare linje mot kungadömet Qatar. 

Qatar har å sin sida kategoriskt förnekat all inblandning.   

Källor: Politico Europe, Ansa, Euronews