Hur är läget för er tågvärdar just nu?
– Det är lite stökigt. Vi har fortfarande problem med scheman och har inte kunnat önska hur vi vill jobba på samma sätt som tidigare. Vissa av oss har fått många schemaändringar i sista sekund, så att få ihop privatlivet har varit kämpigt ibland.

– Det händer ganska ofta att tåg får ställas in eftersom scheman måste läggas om. Då blir resenärer oroliga och vill ha svar på frågor. Det blir mycket för oss att hantera.

Har du kollegor som slutat?
– Vissa har slutat, sökt sig till andra företag inom järnvägen eller börjat plugga.

Schema utifrån Trafikverket

Trafikverket är en månad sena med sin tågplan till järnvägsföretagen, kommer det påverka er?
– Absolut. SJ gör ju våra scheman utifrån Trafikverkets information om när det planeras banarbeten, underhåll och annat. Om inte SJ får informationen i tid så blir det svårt att få ihop ett bra schema, och det resulterar i mycket ändringar för vår del.

SJ och facken har nyligen gjort en överenskommelse som ska förbättra schemaläggningen, kommer det fungera tror du?
– Jag tycker förslagen ser bra ut och hoppas på det bästa. Vi ska bland annat få scheman med bättre framförhållning i stället för en månad i förväg som det är nu, och vi ska förhoppningsvis kunna önska mer vilka tider vi vill jobba. Vi ska också få besked om ledigheter tidigare. Både vi skyddsombud och övriga kollegor har gett mycket input till SJ.

– Jag hoppas bara att det kommer i gång så snart som möjligt, så att personalen kan må bättre och planera sina liv. Det känns som om företaget har börjat lyssna på oss.

Skillnad med kroppskamera

Tågvärdarna på SJ:s regionaltåg bär kroppskamera sedan ungefär ett år tillbaka. Har du märkt någon skillnad?
– Ja, i vissa fall. De resenärer som är mest aggressiva bryr sig inte, men i andra fall har kameran lett till att situationen lugnats ner när personen inser att den kommer hamna på bild. Jag tycker det är bra med kameran och märker att det är fler kollegor som vill ha den nu än tidigare.

Mimmi Lundkvist

Ålder: 28
Gör: Tågvärd på SJ sedan sju och ett halvt år, skyddsombud.
Stationerad: I Västerås.