450 kollektivavtal ska förhandlas om nästa år.

Facken är i stort sett överens om att medlemmarna inte kan få full kompensation för inflationen – sådana krav skulle spä på prisökningarna ytterligare.

Men återhållsamma löneökningar för LO:s medlemmar kräver att alla grupper solidariskt tar ansvar, enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Ska man hålla igen, så går det inte att de på andra sidan gatan äter löjrom och dricker champagne. Då köper man inte att man själv måste dra in på blodpuddingen.

”Solidaritet måste omfatta alla”

Solidariteten måste omfatta även de som har de högsta lönerna, med de största företagens vd:ar i spetsen, anser Torbjörn Johansson.

– Men det tror jag inte att man kommer åt som en avtalsfråga. Jag tänker mig ett handslag mellan klasserna, och förutsätter att man lever upp till det.

”Rimligt att ta hänsyn till facken”

När LO lyft in ”maktelitens” inkomster i debatten har detta ofta avfärdats som en symbolfråga. Men Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl är beredd att lyssna.

– Allt är viktigt för att få avtal på plats nästa år. Även symbolfrågor spelar roll, de är inte ”bara” symbolfrågor. Vi förväntar att våra fackliga motparter tar hänsyn till det vi för fram, och det är rimligt att vi tar hänsyn till vad de säger.

– Så vi hör och vi förstår. Sedan är frågan hur detta ska manifesteras. Men i en svår situation är det rimligt att alla grupper och företag tar sitt ansvar.

För ni en diskussion på arbetsgivarsidan om ersättningarna till näringslivets toppar?
– Inte om konkreta namn. Men allt vi gör har betydelse. Vi lever i samma verklighet som facken.