Inte på över 30 år har inflationen varit så hög som den var i september.

Inflationstakten, alltså hur mycket högre priserna var jämfört med samma månad ett år tidigare, var då skyhöga 9,7 procent enligt nya siffror från SCB.

Enligt myndigheten var det bland annat prisökningar på el och bränsle samt livsmedel som låg bakom siffrorna. Basvaror som kött, mjölk, kaffe och bröd har blivit dyrare.

– Högre elpriser och högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker påverkade inflationen i september, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande

LO: Medlemmar har inga marginaler

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare säger till Arbetet att LO-medlemmarna inte har några marginaler när inflationen väntas stiga ytterligare i början av nästa år.

– Det enda de kan göra är att sluta äta.

Inflationen sätter LO:s möjligheter att komma överens inför avtalsrörelsen ”på ett enormt prov.”

– Vi vill inte tillbaka till tiden före industriavtalet, men våra medlemmar måste leva. En del kommer att gå i konkurs. De förväntar sig något av oss. Det här blir inte utan blodspillan, på ett eller annat sätt.

Torbjörn Johansson pekar på att vinsterna i näringslivet är ”extremt höga”, och även utdelningarna till aktieägarna är stora.

– Direktörernas löner skenar. Ska det här funka måste alla vara solidariska.

Svenskt Näringsliv: Förtroende kvar

Martin Wästfelt, förhandlingschef vid Unionen, säger att förbundet har förtroende för Riksbankens förmåga att nå 2-procentsmålet.

– Där ett jätteviktigt ankare för lönebildningen och viktigt att hålla fast vid det när det blåser, säger Martin Wästfelt.

Mattias Dahl, vice vid på Svenskt Näringsliv, säger att dagens inflationssiffror från SCB var väntade, och att den förväntade utvecklingen är att inflationen kulminerar i början av 2023.

– Vi har också förtroende för Riksbanken. Den dagen vi säger något annat har vi ett jätteproblem.

Högsta inflationen på över 30 år