Sushi Yama är Sveriges största sushikedja med ett 50-tal restauranger. 

För två år sedan granskade Arbetet kedjan som under tio år har anlitat mongoliska arbetskraftsinvandrare. 

Flera anställda vittnade om dåliga arbetsvillkor och uppgav att de under många år upplevt bestraffningar, inte fått betalt för arbetstimmar och att de behövt jobba trots sjukdom.

Oro för lönen

Nu har företaget alltså fått ekonomiska problem och har ansökt om rekonstruktion (se faktaruta).

En anställd som Arbetet har varit i kontakt med säger att de anställda blivit lovade att lönen skulle ha betalats ut senast i går, tisdag. Men att de anställda är oroliga för att de inte ska få några pengar.

– Jag har ännu inte fått lön och håller tummarna för att den kommer snart. Men mina kollegor är i ännu värre sits för de har barn att försörja, säger den anställda som vill vara anonym.

Lön genom statliga lönegarantin

Arbetet har också tagit del av information som företaget skickat ut till de anställda. Där skriver man att lönen kommer att betalas ut genom den statliga lönegarantin.

Något som är möjligt för anställda i företag under rekonstruktion eller som har satts i konkurs.

Men i första instans, tingsrätten, blev det avslag på företagets ansökan om rekonstruktion.

Avgörande för att ett företag ska beviljas rekonstruktion är att det handlar om tillfälliga ekonomiska problem, men att man har möjlighet att få ordning på affärerna på sikt.

Sushi Yama hävdar att man i princip har gått med vinst sedan bildandet 2008, men att man nu drabbats av ekonomiska bekymmer framför allt på grund av pandemin och inflationen.

Gått med förlust i flera år

Tingsrätten var alltså av en annan åsikt och konstaterade att företaget gått med förlust i flera år, även innan pandemin.

Rätten tyckte inte heller att de åtgärder som företaget har presenterat för att komma till rätta med problemen var tillräckliga.

Nu har ärendet prövats i nästa instans, hovrätten, och där var man av en annan åsikt och beviljade företagsrekonstruktionen för Sushi Yama.

Det innebär alltså att de anställda kan få ut sin lön genom den statliga lönegarantin.

Enligt juristen Lars-Henrik Andersson som är ansvarig för rekonstruktionen ska pengarna vara på väg.

– Enligt länsstyrelsen senast fredag denna vecka, skriver han i ett sms till Arbetet.

I informationen till de anställda skriver företaget att rekonstruktionen kan innebära nedskärningar av verksamheten ”därmed också att uppsägningar av personal måste genomföras.”

Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men möjlighet att överleva på sikt.

Företaget skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och återuppbygga sin verksamhet.

Det är företaget eller den som vill ha betalt (borgenären) som ansöker i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktionen utser den en rekonstruktör.

I en företagsrekonstruktion kan det ingå ett offentligt ackord. Det innebär att de som vill ha betalt får avstå från en del av sina krav.

Källa: Kronofogdemyndigheten.