Sushi Yama är Sveriges största sushikedja med sina nu 49 restauranger.

Under hösten granskade Arbetet kedjan som under tio år har anlitat mongoliska arbetskraftsinvandrare. Minst 236 arbetstillstånd har utfärdats till kedjan sedan 2010, visade Arbetets granskning.

Flera anställda vittnade om dåliga arbetsvillkor och uppgav att de under många år upplevt bestraffningar, inte fått betalt för arbetstimmar och att de behövt jobba trots sjukdom.

Kedjan har saknat kollektivavtal för sina cirka 300 anställda. Men sedan årsskiftet är Sushi Yama med i arbetsgivarorganisationen Visita, vilket betyder att de anställda nu omfattas av kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket, HRF.

– Det är bara att gratulera både de anställda och företaget till att de har valt att gå den rätta vägen. Att de nu har försäkringar och spelregler som de lovar att följa, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson till tidningen Hotellrevyn.