Tobias Baudin

Tobias Baudin kampanjar för Socialdemokraterna i Göteborg november 2021.

Det är facken som är nyckeln till arbetsplatserna. Och arbetsplatserna är en av nycklarna till en socialdemokratisk valseger i höst, enligt partisekreteraren Tobias Baudin. 

Facklig-politisk samverkan för att öka förtroendet bland LO-förbundens medlemmar är också en av tre strategiska utgångspunkter i Socialdemokraternas ”Strategi för valseger 2022”.

Ett dokument som nyligen antogs av partistyrelsen och som Arbetet tagit del av.

Viktigt med arbetsplatsbesök

Även om partiets eget kampanjande främst ska ske genom dörrknackning, så hoppas Tobias Baudin att många S-politiker ska komma ut på arbetsplatsbesök tillsammans med facken.

– Det är så viktigt för socialdemokratiska politiker att få höra direkt från golvet: så här har vi det, helt ofiltrerat.

Han har själv en facklig bakgrund och har varit både förste vice ordförande i LO och ordförande för det största LO-förbundet, Kommunal.

Hans erfarenheter därifrån tror han kommer väl till pass när S ska satsa på medlemsvärvning inför valet. En del av valstrategin handlar nämligen om att växa, med målet att under 2022 öka med 15 000 medlemmar, från dagens 75 000.

S har mycket att lära av facken

– Där tar jag med mig en del från den fackliga världen. Men också hur vi får en bra organisation. Vi måste ha ännu starkare och bättre utbildnings- och studieverksamhet i partiet. Och där tar jag också med mig mina erfarenheter från Kommunal och LO.

Är facken bättre än partiet på sådant?
– Absolut. Jag tycker att LO-förbunden har mycket starkare fokus på medlemsvärvning, vi ligger efter där, tycker jag.

Att partiet plockar in en facklig ledare till posten som partisekreterare kan ses som ett försök att stärka relationen mellan fack och parti.

En relation som fick sig en rejäl törn med januariavtalet, särskilt punkten om en reformerad arbetsrätt.

Retade upp många inom facket

Samtidigt retade just Tobias Baudin upp många inom LO-sfären när han som ordförande anslöt Kommunal till las-uppgörelsen som blev resultatet av den punkten.

– Kommunal och IF Metall förhandlade om den uppgörelsen som LO hade sagt nej till. Men så är det ju, samtidigt har processen gått vidare. Nu har LO sagt ja till detta och kommer vara den som bär huvudavtalet.

Många såg och ser fortfarande ditt agerande då som ett svek. Hur ser du på det?
– Så kan man tycka och det är klart att jag förstår det. Men jag noterar också att i senaste SCB-mätningen ökade Socialdemokraterna med 3,7 procentenheter bland LO-medlemmarna. Jag har stor respekt för de olika åsikter som har varit, men jag upplever själv att det är framåt som gäller nu.

Samtidigt sympatiserar en majoritet av LO-förbundens medlemmar med andra partier än S. Är det ett misslyckande?
– Det är klart att vi vill öka stödet. Vi menar verkligen allvar, LO-förbundens medlemmar förtjänar respekt, det förtjänar en politik som är bra för dem.

Som exempel på det nämner han höjda pensioner, krafttag mot kriminalitet inkluderat arbetslivskriminalitet och att ta tillbaka den demokratiska kontrollen av välfärden.

Går hand i hand med LO

– Jag måste säga att när vi tittar på vår politiska inriktning så tycker jag att den går väldigt hand i hand med de krav som LO och förbunden har. Det är också därför som vi kommer gå till val på en politik som väldigt tydligt är bra för LO-förbundens medlemmar.

Januariavtalet var det som fick Centerpartiet och Liberalerna att efter en segdragen regeringsbildning tolerera en socialdemokratiskt ledd regering efter förra valet. Avtalet innehöll, förutom arbetsrätten, flera punkter som har skavt för både Socialdemokraterna och LO-kollektivet. 

– Det var vad hela avtalet handlade om – vad skadar Socialdemokraterna mest? Det ville vi ha in i avtalet, sa till exempel L-ledaren, Nyamko Sabuni, nyligen i SVT-programmet 30 minuter.

Kan det bli ett nytt sådant avtal?
– Det finns mycket i januariavtalet som inte ska göras om, en sådan sak tycker jag är just Liberalernas förnedringsklausul mot Vänsterpartiet. Jag förstår att de har varit förbannade för den typen av skrivningar, säger Tobias Baudin.

Det handlar om en skrivning i januriavtalet som slår fast att Vänsterpartiet inte får ha något politiskt inflytande under mandatperioden.

Vänsterpartiet samarbetspartner

Under intervjun blir det tydligt att Tobias Baudin vill blidka Vänsterpartiet för gångna oförrätter. Förutom att ”förnedringsklausulen” inte ska upprepas så är Vänsterpartiet det parti han först räknar upp av de han ser som naturliga samarbetspartner efter valet, följt av MP och C.

Men valstrategin konstaterar att man går till val som eget parti, inte tillsammans med andra, och målet är att ”bilda en socialdemokratisk regering eller en socialdemokratiskt ledd regering.” 

– Vi vill såklart leda nästa regering, men vilka som ska sitta där eller hur det ska se ut, det får du fråga efter valet. Det blir något som Magdalena Andersson får ta tag i när hon blir statsminister igen, konstaterar Tobias Baudin.

Hur det blir med den saken får vi veta någon gång efter den 11 september.

Socialdemokraternas valstrategi

En av tre strategiska utgångspunkter är att:
Allt S gör ska tydligt manifestera att partiet är till för vanliga människor med vanliga jobb, att det står på det stora flertalets sida, och att majoriteten får det bättre med socialdemokratisk politik. Facklig-politisk samverkan är avgörande för att öka förtroendet för Socialdemokraterna bland LO-förbundens medlemmar. 

Strategin utgår från tre politiska prioriteringar:

  1. Att vända på varje sten för att bryta segregationen och få bort våldet och brottsligheten. 
  2. Att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. 
  3. Att använda klimatomställningen för att skapa framtidens jobb med bra villkor i hela landet.

Prioriterade metoder i kampanjandet:

  1. Dörrknackning, som är huvudmetoden.
  2. Telefonsamtal, som ska ses som ett komplement till dörrknackning.
  3. Arbetsplatsbesök, tillsammans med LO-förbunden.

Källa: Strategi för valseger 2022, Socialdemokraterna