– Jag träffar många som säger att S förut, det var ett parti de stod nära och som de sympatiserade med – men vad är Socialdemokraterna i dag? Här måste vi göra vår hemläxa. Vi har nog varit för otydliga. Vi måste våga prioritera tydligare.

Så säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin i en intervju med Aftonbladet. Och prioriteringarna är att vända på alla stenar att bryta segregationen, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och att Sverige ska leda klimatomställningen.

Ja, det där kan inte ha undgått någon som lyssnat på Baudin, Magdalena Andersson eller vilken toppsocialdemokrat som helst under de senaste månaderna. De tycker nämligen om att berätta om sina prioriteringar.

Och man får väl säga att väljarna gillar det de hör. På sajten Pollofpolls.se visar de sammanväga opinionsmätningarna att 32,2 procent av väljarna nu stödjer Socialdemokraterna. Det är en bra bit över det senaste valresultatet på 28,3. Samtidigt vill en majoritet av svenskarna se Magdalena Andersson som statsminister efter valet i september. Till och med var femte SD-väljare är av den uppfattningen.

”LO ställer alltid krav”

Samtidigt ska man nog vara ärlig med att det som stärker partiet och partiordföranden just nu är en förväntan på vilken politik man kommer föra, snarare än den verkliga politiken.

I onsdags berättade hur som helst LO om sina förväntningar på Socialdemokraterna när de presenterade sin valplattform.

Sätt upp ett konkret mål för full sysselsättning. Öka statsbidragen till välfärden. Stärk a-kassan och reparera sjukförsäkringen. De som går i pension ska ha minst 72 procent av lönen. Höj kapitalskatterna. Gör rejäla offentliga investeringar. LO vägrar dessutom acceptera höjd pensionsålder om det inte först görs rejäla satsningar på arbetsmiljön och tryggheten.

Kravprofilen känns igen och när Magdalena Andersson var Europas snålaste finansminister viftade hon bort liknande utspel med att ”LO alltid ställer krav”. Som statsminister har Andersson inte råd att vara lika ljum.

Politik man står på arslet av

Det var med största sannolikhet LO:s mobilisering i sluttampen av valrörelsen 2018 som lyfte Socialdemokraternas valresultat. En halv miljon samtal till LO-förbundens medlemmar gav effekt. Och vad pratade LO med medlemmarna om? Att en valförlust för S skulle innebära stora skattesänkningar, marknadshyror och uppluckrad arbetsrätt. Det gick hem.

Sedan minns ni hur det gick. S och MP bildade regering med stöd av C och L. Man undertecknade ett januariavtal som lovade skattesänkningar och marknadshyror. Dessutom uppmanade man fackföreningsrörelsen att acceptera en urholkning av anställningsskyddet. 

– Jag höll på att stå på arslet. Det var bland de jävligaste jag hört någonsin, sa Pappers dåvarande ordförande Matts Jutterström till Arbetet våren 2019.
Nuvarande LO-ordföranden Susanna Gideonsson, som då var ordförande i Handels, fyllde i:
– Först ville jag bara skrika nej jag vill inte, det här är inte något som är bra för våra medlemmar.

LO:s medlemmar förtjänar respekt

Det ska sägas att las-frågan inte slutade så illa som man först kunde befara. Men det som skedde efter valet 2018 har skapat oenighet inom LO, det har försvårat relationerna mellan fackens medlemmar och partiets företrädare och det skadade Socialdemokraternas relation till sina väljare.

Nu satsar LO hela 30 miljoner för att Magdalena Andersson ska vinna valet. Man ska samtala med ännu fler medlemmar för att förmå dem att rösta socialdemokratiskt.

Det är inga konstigheter. Men ska det fungera så måste partiet göra det tydligt att LO och LO:s medlemmar inte behöver frukta att stå på arslet igen. För Socialdemokraterna bör prioriteringen – för att tala med Tobias Baudin – att inte svika LO och LO:s medlemmar komma högt.

Den respekten förtjänar de.