Cecilia Provci säger att hon vet inget annat. Man jobbar jul då och då. Hon har varit undersköterska på Hallands sjukhus i Halmstad i 25 år.

– Det är känsligt att sätta sig i bilen och lämna sin familj på julafton. Men när jag satt mig i bilen släpper jag det. Och väl på jobbet kan man inte gräma sig. Då är man där och får glädjas med kollegerna, de födande mammorna och barnen som kommer.

Kvällspasset är det känsliga passet, det som för många är julafton. Då börjar Cecilia Provci och hennes kolleger 14.00 och slutar 21.45.

Rättvis schemaläggning

För att det ska bli rättvist får man önska schema i god tid. Löser det sig inte går schemaansvariga tillbaka genom åren så den som inte gjort jul på länge får ta passet i år.

– Det finns ju ofta någon som kanske inte vill känna sig ensam, och hellre jobbar då.

Personalen bär ofta något juligt, glitter, tomteluva, polkagrisörhängen.

Och de får en jultallrik från sjukhuset, och många tar med eget godis eller grönkål till bordet. Även om de sällan hinner sitta ner alla tillsammans.

Stickar tomteluva till nyfödda

Och varje jul finns någon barnmorska eller undersköterska som på sin fritid syr eller stickar en tomteluva till alla barn som föds.

– Det är en väldigt speciell känsla att vara tillsammans på julafton, även för de som ska föda barn. Även om kvinnan kanske inte tänker på det just när hon föder. Hela grejen med förlossningar är ju speciell. För oss är det bästa jobbet. Har man tur att få vara med på julafton blir det väldigt magiskt.