Lars Hedelin redigerar årets julvideo från Polisen. Den släpps på myndighetens Facebooksida på Luciadagen den 13 december och har ”helt annan stämning” än förra årets film.

På luciadagen förra året släppte polisen i Bergslagen, dit Dalarna, Värmland och Örebro län hör, en video på respektive läns Facebook-sida. 

Fyra parkerade polisfordon och en brandbil kör en obegripligt synkroniserad blåljus-show till basgången i Basshunters version av Jingle Bells. Vi snackar absolut taktkänsla. Och miljontals visningar.

I de närmare 16 000 kommenterar som klippet genererade finns i huvudsak tre kategorier människor: Den glada som vill julhälsa tillbaka. Teknikexperten som förklarar hur det har gått till. Samt den rådvilla som undrar hur det är möjligt. Polisen svarar den sista att ”hundförare har bra rytmkänsla”.

– Det var så himla roligt att folk trodde att det satt kolleger i varje bil, så vi lät folk tro det ett tag. Men så fick vi kalla fötter, vi är polisen, vi kan inte fara med osanning, säger Lars Hedelin som gjorde filmen (se den genom att klicka här).

”Brände inte arbetstid”

Ytterligare en liten kategori fanns också, den som undrar om inte polisen har något bättre för sig. 

– Det satt alltså inte kolleger och brände arbetstid här. Det absolut dyraste var att köpa loss rättigheterna från skivbolaget. Men det kostade inte många kronor.

Visst korn av sanning finns. Det är hundförarnas bilar. Men det var Lars Hedelin och en kollega som under cirka en timme filmade bilarna med olika sorters ljus påslagna. Sen väntade redigeringsrummet.

– Det man behöver är lite taktkänsla. Man lägger basgångar och diskanttoppar i ett musikprogram, sedan 0,3 sekunders blink på varje diskanttopp. Så fortsätter man bygga. Det är som lego.

Man behöver en stötig musik som man kan lägga mot ljusblinkningarna. Och så måste det vara en jullåt

Lars Hedelin (fotograferad av Øvind Lind)

Varför Basshunter?
– Man behöver en stötig musik som man kan lägga mot ljusblinkningarna. Och så måste det vara en jullåt. Jag skummade igenom rätt många innan jag hittade den här versionen. Den satt som berget.

Vad innebär det här för polisen?
– Allt vi gör handlar om kontakter med människor och bygga förtroende. Utan allmänhetens förtroende är vi inget. Ofta är vi förknippade med elände. Brandkåren är alltid hjältar. Polisen är mer kontroversiell. Då är det bra att visa att det finns humor också. Det kan också locka fler till yrket. Och internt verkar alla ha sett den. Så viss prestationsångest var det i år.

Ny hälsning på Luciadagen

På luciadagen i år släpps en ny julhälsning signerad Lars Hedelin. Den har en helt annan stämning, hälsar han. 

Hur utmärker sig julen för en polis?
– Att fler mår dåligt under storhelger. Att det för många är jobbigare när man ser att alla sitter med sina familjer. Men annars känns det inte så mycket med jul. Polisen är en 24/7-verksamhet och samhällets baksida rullar på oavsett dag.

Se Lars Hedelins nya video här