Barnen är de som först märker när man ansträngt sig lite extra. Lite glitter på ratten, någon jultomte som hänger, sådant ser de direkt!

Det berättar bussföraren Aurora Parra som kör i Stockholm. I år är det hennes tur att jobba julhelgen. Det hon minns från tidigare jobbjular är stämningen.   

– Folk är lite gladare och trevligare än vanligt. Så det är roligt. Men det kan vara stressigare på grund av mer trafik, säger hon.

Pyntar ratten och kuren

Ibland pyntar hon ratten och kuren lite. Det är upp till varje chaufför. Som tur är finns en radiokanal som nästan bara spelar jullåtar. Ibland sjunger resenärerna. Men inte hon. 

– Eftersom jag kör mestadels på motorvägen så behöver jag vara fokuserad. När vi kommer fram brukar jag önska ”mina fina resenärer en god jul och gott nytt år”. Då blir de glada. 

Coronatiden har ställt det vanliga på kant. Men i år förväntar sig Aurora Parra att det ska kännas som vanligt. Det innebär att äta lunchen med kollegorna på garaget.

Svenska klassiker i matlådan

Det brukar vara mer socialt och roligare stämning än vanligt. Och i matlådan: svenska julklassiker! 

– Köttbullar, Janssons frestelse så klart. Lite julmust. Då fuskar man med lite läsk. Man måste passa på de där dagarna.