Under en gemensam pressträff under onsdagsförmiddagen bekräftade LO och Svenskt Näringsliv att man var överens om omställningsdelen och att LO därför skulle ansluta sig till det nya huvudavtalet.

Medverkade gjorde Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Politiken lade sig i. Vi hade föredragit att lösa det själva mellan parterna, men nu är jag glad att vi landat i en lösning, sade Susanna Gideonsson.

LO: Bättre att vara med

Även Torbjörn Johansson var nöjd:

– Efter att Kommunal och IF Metall anslöt sig så fick man förbättringar gällande visstidsanställningar och hyvling. Jag är också glad över att vi nu kan garantera att de förbund som väljer att stå utanför får ett betydligt bättre omställningspaket. Vi tycker också att det är bättre att vara med när lagstiftningen ska sättas. Alla förbund som ansluter sig får bättre inflytande.

En majoritet av LO-förbunden ställde sig under gårdagens extra LO-styrelse således bakom LO:s ja till ett nytt huvudavtal. De som reserverade sig var Byggnads, Transport, Seko och Fastighets.

Nordmark välkomnar

– För oss är det positivt, glädjande och bra att LO ställer sig bakom. Nu blir vi en massiv majoritet. Vi får respektera att alla inte är med, men det är ett problem. Vi hoppas att det går att överbrygga, men Byggnads har ju till exempel inte ens skrivit under Saltsjöbadsavtalet, förklarade i sin tur Mattias Dahl.

”Ett viktigt steg mot att reformen ska kunna omfatta hela arbetsmarknaden”, skriver Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega i en skriftlig kommentar.

”Jag välkomnar den historiska överenskommelsen. Dagens besked visar att vi har starka och ansvarstagande parter som klarar av att utveckla den svenska arbetsmarknadsmodellen när arbetsmarknaden förändras.”, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett sms till Arbetet.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl, som varit drivande i frågan om förändringarna av las, kommenterar beskedet på Twitter:

”Att hela LO ansluter sig till Saltsjöbaden 2.0 om moderniserad LAS/Omställning är en stor seger för svensk arbetsmarknad, främst för alla de som kommer kunna anställas och vidareutbilda sig mitt i livet. Framsteg som få utom Centerpartiet trodde var möjliga 2018.”

Repskapet beslutar

LO:s styrelse kan dock bara besluta att rekommendera LO:s representantskap att godkänna omställningsavtalet, och därmed hela las-uppgörelsen. Representantskapet, som är LO:s högsta beslutande organ mellan kongresserna, ska ses någon gång nästa vecka.

Om representantskapet följer rekommendationen är det upp till varje LO-förbund att ansluta sig till las-uppgörelsen.

Enligt källor till Arbetet har Svenskt Näringsliv varit mycket angeläget om att få med LO bakom uppgörelsen. Dels av praktiska skäl, dels för att rädda den svenska modellen, där villkoren på arbetsmarknaden bestäms av fack och arbetsgivare snarare än politiker.