Symboliken är nästan övertydlig. Det hinner bara gå någon minut från att hon blivit vald till ny partiledare till att Magdalena Andersson får sällskap uppe på scen.

Plötsligt går de där, hand i hand, hon och LO-basen Susanna Gideonsson. De lyfter armarna mot taket, i en styrkegest, och blickar ut över publiken, ombuden på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg.

– Framför allt är jag enormt taggad på att leda vårt stora stolta parti, säger Magdalena Andersson. 

Några timmar innan står Pappers ordförande Pontus Georgsson inne på kongressen och säger att han har bestämt sig. Det här blir bra.  

– Jag hoppas att hon…du vet ju var Stefan (tidigare partiledare och numera endast statsminister Stefan Löfven, reds anm) kom ifrån. Jag hoppas att hon förstår att det är viktigt att ha oss med sig. Om det är största utmaningen vet jag inte men det är en av dem i alla fall, säger han. 

Du menar att hon kommer mer från finanshållet? 
– Ja, men sedan kanske Tobias (Kommunals ordförande Tobias Baudin som föreslås bli ny partisekreterare, reds anm) kommer in där och då….

Det kan bli en bra balans? 
– Ja, det kan det bli. 

Tre prioriteringar framöver

Bakom podiet lyfter Magdalena Andersson tre prioriteringar.

Att ta tillbaka den ”demokratiska kontrollen” över skolan, sjukvården och äldreomsorgen, att Sverige ska leda klimatomställningen i världen och på så sätt skapa framtidens jobb. Hon vill också bryta segregationen och bekämpa gängkriminalitet. ”Röka ut” den som hon säger. 

På en presskonferens efter valet får den nya partiledaren många frågor. De rör främst den kommande budgetomröstningen, förhandlingarna med Centerpartiet och Miljöpartiet om strandskydd och skogsfrågor inför budgeten samt hennes möjligheter att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. 

Arbetet får ställa två frågor. 

Hur vill du reparera relationen till de LO-förbund som varit kritiska till las-uppgörelsen, bland annat? 
– Den facklig-politiska samverkan är en oerhört viktig del för oss socialdemokrater och vi är också det parti som är bildat av fackföreningsrörelsen. Vi är ju faktiskt bildade av dem. Och där är den relation som vi har till fackföreningsrörelsen oerhört viktig för mig och för vårt parti. Där jobbar vi kontinuerligt med att ha en bra facklig-politisk samverkan och det kommer vi naturligtvis att fortsätta att göra på en lång rad olika sätt. Det här är också en process i LO som man så klart jobbar mycket med hur man ska se på det här, säger Magdalena Andersson till Arbetet. 

Hur viktigt är det ekonomiska stödet till er från LO och LO-förbunden? 
– Det är ett uttryck för de nära relationer vi har på grund av det faktum att vi är ett parti som är bildat av fackföreningsrörelsen.

Pappers: ”Nu måste vi framåt”

Pappers Pontus Georgsson säger att han är besviken på det som varit, på januariavtalet och följderna.

Nu pågår samtal mellan LO och Svenskt Näringsliv kring de delar som IF Metall och Kommunal redan får eftersom de är med i las-uppgörelsen. Frågan om LO kommer ansluta till ett huvudavtal är fortsatt obesvarad. 

– Samtidigt försöker vi tänka att nu är det så här, men nu måste vi framåt. Jag tycker att Socialdemokraterna har jobbat för att vi ska få ett bättre samarbete under en lång tid. Fortsätter man med det arbete som varit, om vi tänker bort las-delen, så gör man ett bra jobb. 

Så resten är bra, men det är las som är jobbigt för er? 
– Ja, det grumlar så klart. Men vi märker att Socialdemokraternas politiker och ministrar lyssnar mer, tar till sig mer än vad de gjort tidigare. 

Pontus Georgsson tycker det är viktigt att Magdalena Andersson visar att hon är mer än sin nuvarande roll som finansminister i regeringen. 

– Utifrån när jag pratar med våra medlemmar i Pappers är väl en utmaning att inte bara vara förknippad med finanspolitik, utan att visa att hon faktiskt är mycket bredare för det vet jag att hon är. 

På en annan tidnings fråga om hur partimedlemmar kommer märka skillnad mellan hennes roll som finansminister och den nya partiledarrollen började Magdalena Andersson lite skämtsamt: 

– Jag kommer släppa loss. Inte på pengar alltså. Det är klart att det är en annan roll. Jag kommer på ett annat sätt ta ansvar för helheten i politiken och med annat fokus än att få plus och minus att gå ihop. Även om det ändå alltid kommer ske, at the end of the day.