Hundra år av Arbetet. Ja, det är vad vi vill fira med det stora specialnumret av vårt magasin. Hundra år av omvälvande förändringar i arbetslivet.

Saltsjöbadsavtal, semesterveckor, las och medbestämmandelag. Arbetet, liksom föregångarna Fackföreningsrörelsen och LO-tidningen, har varit med och skildrat alla de händelser som format vårt arbets­liv de senaste hundra åren.   

Vi bjuder därför in er läsare till att fira med oss – i formen av detta jubileumsnummer. Arbetet är en tidning vi är stolta över!  

Vi tar oss tillbaka i historien till det tidiga 1900-talet och möter Karl Nilsson i bullret och dammet på Jonsereds Fabriker (läs reportaget här). Där och då fanns inget inflytande över det egna livet att tala om.

Redan som tolvåring fick Karl Nilsson kliva in i fabriken – och det var där han tillbringade hela sitt yrkesverksamma liv. Men det är också en berättelse om att makten över det egna livet börjar växa. Arbetare som strejkar, tar sig rätten att bygga egna hus och får inflytande över sina liv. 

Farmor Svea var hembiträde

Vi bär alla historierna inom oss. De som gått före. För mig är en av dem min farmor. Svea, som under ekonomiskt knappa år begav sig från Siljansnäs till Stockholm för att ta tjänst som hembiträde.

Farmor pratade ofta på ålderns höst om de åren. Hyssen hon och de andra unga kvinnorna hittade på i arbetsvardagen och danserna på Nalen om kvällarna.

Hon brukade förmana mig att vänta med giftermål: ”Flickorna som bara blev kvar i Dalarna hade inget liv!”. 

Tiderna förändras och vi med dem. Arbetet firar hundra. Det är hundra år av rörelse och enorma förändringar i vårt arbetsliv

Yonna Waltersson (fotograferad av Margareta Bloom-Sandebäck)

Minnena bar hon med sig sedan när hon återvände, gifte sig med farfar och levde resten av livet i Insjön. Ett liv präglat av fabriksarbetets villkor. Och nog har hennes ord funnits med mig och spätt på viljan att utforska världen. 

Vi rör oss förstås också i nutid. I början av året utlyste vi en fototävling för att dokumentera dagens arbetsliv. Jag är så glad över att ha fått ta del av era ögonblicksskildringar av arbetsvardagen och juryn som utsett vinnarna har haft ett tufft jobb. Se alla bilder här.

Ett varmt grattis till Roger Berglund som med sin vinnarbild tar oss rakt in i arbetsvardagen och ett parti skitgubbe under rasten.

Läs även Mats Jonssons jubileumsserie.

Arbetet växer digitalt

Arbetet kommer i dag ut som ett fullmatat magasin femton gånger om året. Samtidigt har arbetslivsjournalistiken blivit mycket mer digital. Jag hoppas att ni följer med oss i den utvecklingen.

När jag ibland oroar mig för att vi inte ska nå er alla med vår digitala journalistik tänker jag på min mormor. Hon som städat kontor och skolor i Falun under sitt yrkesverksamma liv. Som skött och uppfostrat fem barn, passat barnbarn och som nu äntligen igen kan krama sina barnbarnsbarn.

Kan hon som är över 80 använda instagram och snapchat kan vi andra med en portion nyfikenhet också göra det. 

Så ta chansen att gå med i vår Facebookgrupp Farligt jobb. I en unik satsning har vi låtit yrkesarbetare filma sina riskfyllda jobb med en kamera på huvudet. Filmerna ger en alldeles särskild inblick i arbetslivet. 

Tiderna förändras och vi med dem. Arbetet firar hundra. Det är hundra år av rörelse och enorma förändringar i vårt arbetsliv. Nu siktar vi mot minst hundra år till!  

Arbetet 100 år