Första pris: Ett parti skitgubbe

Foto: Roger Berglund
Motivering: ”I stället för att fokusera på de stora maskinerna, bjuder fotografen in oss till en nog så viktig stund i hamnarbetarnas vardag. Det tunga arbetet utanför har för ett ögonblick pausats. Nu råder full fokus på kortspelet skitgubbe. De neongula arbetskläderna, som annars signalerar varning, blir här ett tecken för gemenskap.”

De som spelar kort i en paus i pappersbrukets hamn är Barbro Sundberg (närmast i bild, med ryggen till), Torbjörn Eriksson (i keps), Mikael Andersson, Gun Larsson, och (längst till höger) Lena Widnersson.

Vinnaren: ”En överraskning”

– Jag fotar bara lite till vardags, mest med mobilen. Så att jag vann var verkligen en överraskning, säger Roger Berglund, som tog den vinnande bilden bland närmare 200 bidrag i Arbetets fototävling.

Bilden är från matrummet i hamnen vid Hallstaviks pappersbruk, där Roger Berglund arbetade under 43 år. I dag är han pensionär, men han skriver och fotograferar fortfarande för PappersMagasinet, medlemstidningen för Pappers avdelning 68.

– Jag ångrar att jag inte fotade mer under 1970- och 1980-talen och dokumenterade arbetet då båtarna fortfarande  lastades med kran över relingen. Jobbet var tyngre, men vi som stuvade ombord blev tajta. Man hann skoja mellan varven, säger Roger Berglund.

En snabb selfie på bruket där Roger Berglund jobbade i 43 år.

Med dagens rorofartyg lastar man på stora flak inne i pappersmagasinen. Flaken dras ombord rätt in lastrummet, och så stuvar man med truckar. Det är effektivare, men var och en sitter ensam i sin truck.

När Roger Berglund började var han en av närmare 100 anställda i hamnen.

– Numera är det bara 20. Det är ett annat tempo. Man får ses på rasten.

Intervju: Mårten Nilsson

Första pris är en kompaktkamera värd cirka 15 000 kronor.

Andra pris: Resning av parasoll

Foto: Peter H Eriksson
Motivering: Det stereotypt maskulina i situationen där män utför tungt kroppsarbete, kontrasteras med det intima ögonblicket av samarbete och närhet. Arbetaren som krampaktigt klamrar sig fast, en dryg meter över marken, förmedlar en känsla av sårbarhet, samtidigt som det också ger bilden en humoristisk touch. Kollegans stadiga grepp om båda benen visar på ömhet. Ett ögonblick av dramatik, i en egentligen odramatisk situation. Stunder som lätt går den ouppmärksamma förbi.

Andra pris – en drönare för fotografering.

Tredje pris: Arbetet med lossning av fartyg

Foto: Sandra Davidsson
Motivering: Den tunga fraktindustrin möter den lugnt sovande staden som ännu ligger i morgondimma. Hårt möter mjukt. Stort möter litet. En bild av stillhet, men där spåren samtidigt vittnar om stundande liv och rörelse. Vyn uppifrån fartyget ger ett perspektiv som bara de som arbetar där kan ha.

Tredje pris – Boken Vi som arbetar med våra kroppar av Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson.

…och så några guldkorn!

Bland de närmare 200 bilderna fanns flera som utmärkte sig men inte kom upp på prispallen.

Åke Åstrands svartvita bilder från mitten av 1900-talet lyste särskilt med sina gatuögonblick från en annan tid då herrar bar hatt och arbetare blåställ. Då tävlingen efterlyste bilder på dagens arbetsliv var de inte aktuella för pris – men Arbetet publicerar här med nöje ett smakprov på Åke Åstrands fotokonst.

Ett annat tema med flera bidrag vill vi kalla ”Det är mycket nu” – Peter H Eriksson, Maud Ternell och Hubert Elming var några fotografer som ville skildra hur arbetet ibland överväldigar oss och känns nästan omöjligt.

Ytterligare ett tema var stora maskiner – och här noterade juryn i synnerhet två bilder där stora maskiner dessutom lyfte på oerhört tunga föremål. I bilderna finns en förundran över de krafter vi människor lyckats tämja och nu använder oss av varje dag.

Tack alla som medverkade i tävlingen!

Tävlingsjuryn: Nora Lorek, fotograf, Linus Sundahl-Djerf, fotograf, Eva Vaihinen, art director och Yonna Waltersson, chefredaktör.

Det är mycket nu

Orkar vi?
Gräsmatteutläggning.
Jobba på länsstyrelsen.

Ögonblick från förr

Flyttjobbare.
Stegjobb.

Högtflygande tunga grejer

Ställningsbygge.
Svävande bil.

Arbetet 100 år