Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Nu har även det globala metallfacket Industriall gett sig in i konflikten på en Electroluxfabrik som ligger i provinsen Santiago i Chile.

– Electrolux agerande är olyckligt, kommenterar Marino Vani som är det globala fackets regionala sekreterare i Latinamerika. 

Det är en segdragen konflikt som har utvidgats. I mitten av oktober förra året tog fackförbunden – som heter Fackförbund 1 och Fackförbund 2 – på fabriken initiativ för att teckna ett kollektivavtal. 

Enligt chilensk lag måste arbetsgivaren reagera på ett sådant initiativ efter 20 dagar. Men något svar kom inte och därför trädde kollektivavtalet automatiskt i kraft. 

Strejk under sommaren

Men arbetsgivarna följer inte det avtal som facken anser ha trätt i kraft. 

Electrolux har istället kommit med förslag till ändringar av det avtal som facken presenterade. 

Den 13 juli kom ett sådant ändringsförslag. Men facken var missnöjda och svarade med att ta ut 800 personer i strejk den 14 och 15 juli tidigare i sommar. Konflikten ledde till ett produktionen stängde under två dagar. 

Electrolux i Chile har uppgett att de inte svarat eftersom de har inväntat besked om nya riktlinjer för arbetsvillkor. Fackföreningarna på företaget går nu till domstol för att få igenom det första utkastet till kollektivavtal. 

Electrolux i Sverige kommenterar avtalsstriden och skriver i ett mejl: ”Vi känner till att det varit en konflikt. Vi behöver samla in mer information, men som bolag stöder vi rätten för våra anställda att förhandla kollektivt”.

Electrolux

Bolaget bildades 1919 och är idag en av världens största tillverkare av vitvaror. Huvudkontoret ligger i Stockholm och koncernen, som har nästan 50 000 anställda, äger flera andra varumärken, som Volta, AEG och Zanussi.