Det är dags för talman Andreas Norlén att ta fram kaffet och finska pinnar.

Statsminister Stefan Löfven (S) gav under måndagen beskedet att han avgår och talmannen får nu inleda en process för att hitta en ny regering via så kallade talmansrundor i riksdagen.

Där ska talmannen sondera bland riksdagens partier om det finns något regeringsalternativ som kan få riksdagens förtroende.

Alternativet till dagens besked hade varit att utlysa extraval. Risken för ett sådant är dock inte borta.

Kan ändå bli extraval

Misslyckas talmannen att få riksdagen att tolerera en ny statsministerkandidat fyra gånger utlyses automatiskt ett extraval som ska hållas inom tre månader.

En statsministerkandidat behöver inte få en majoritet av rösterna bland riksdagens 349 ledamöter, däremot får hen inte ha en majoritet emot sig, det vill säga att minst 175 ledamöter röstar nej till förslaget.

Regeringen blir nu en så kallad övergångsministär som inte får ta några ”kontroversiella beslut” fram tills att en ny statsminister tolererats av riksdagen.

– Jag bestämde mig i helgen. Det är det svåraste beslutet jag fattat. Det här är mycket komplicerat, men under helgen stod det klart att det här är det bästa. Vi är kvar i en pandemi, och vi vet inte hur det blir i höst, sa Löfven under sin presskonferens.

LO: Besviken att vi hamnat här

LO hänvisar till en kommentar som ordförande Susanna Gideonsson gjort på Facebook.

Där skriver hon att ”LOs mål är att Sverige så snart som möjligt får en regering som ökar tryggheten för vanligt folk.”

”Jag är givetvis besviken över att vi har hamnat här. Men samtidigt som det politiska läget är oklart fortsätter LO-förbundens medlemmar att se till att Sverige fungerar. Och vanligt folks behov av trygghet har ju inte minskat. Tvärtom, det är större än någonsin.”.

IF Metall: Krävs ansvarstagande

IF Metalls ordförande Marie Nilsson kommenterar Löfvens besked på Twitter:

”Löfvenregeringen har haft god förståelse för löntagarnas och industrins villkor. De snabba besluten om korttidsarbete och förstärkt a-kassa har varit avgörande i pandemin. Nästa regering måste visa samma förmåga till ansvarstagande.”

Även Kommunals ordförande Tobias Baudin beklagar ”den politiska utvecklingen” på Twitter.

”Vi är i ett läge då pandemin är långt ifrån över och välfärden har stora behov. Det är dags att lämna bråk och låsningar bakom sig. En handlingskraftig regering måste komma på plats.”.

TCO vill se fokus på arbetslösheten

Till Arbetet säger TCO:s ordförande Therese Svanström att hon inte har synpunkter på regeringsbildningen i sig och vilka partier som bildar regering.

Samtidigt understryker hon att TCO aldrig kompromissar med demokratiska grundprinciper.

Så snart en ny regering är på plats vill Therese Svanström se att det läggs mycket krut på omställningen på arbetsmarknaden.

– Viktigast för TCO och TCO-förbundens medlemmar är att möta den ökade långtidsarbetslösheten som nu drabbar nya grupper. Det behöver göras med många insatser inom både arbetsmarknads- och utbildningspolitiken och genom att den partsöverenskommelse som är gjord nu genomförs med rätt beslut, resurser och relevanta insatser.

Detta har hänt

Stefan Löfvens S-MP-regering röstades bort den 21 juni av en riksdagsmajoritet bestående av SD, V, M och KD. Det var SD som väckte misstroendet efter att V gav beskedet att man inte längre har förtroende för regeringen efter att partiet inte fått gehör gällande frågan om så kallad fri hyressättning i nyproduktion.

I och med att regeringen föll drog sig Liberalerna ur det så kallade Januariavtalet som slöts mellan S, MP, C och L, vilket gör att det blir svårare för en liknande regering att tillträda och även få igenom sin höstbudget. S, MP C och V samlar precis en riksdagsmajoritet (175 mandat), men C vill inte budgetsamarbeta med V.