Hit – men inte längre.

Det var en riksdagsmajoritets besked till Stefan Löfven och hans S-MP-regering som hittills den här mandatperioden stött sig på ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Att regeringen Löfven faller beror på att en majoritet av riksdagens ledamöter (Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna) under måndagen röstat för en misstroendeförklaring.

Det var SD som väckte misstroendet efter att V förra veckan gav beskedet att man inte längre har förtroende för regeringen efter att partiet inte fått gehör gällande frågan om så kallad fri hyressättning i nyproduktion.

Frågan finns med i Januariavtalet mellan S, MP, C och L och Vänsterpartiet har tidigare sagt att man ska försöka fälla regeringen om partierna inte backar från att genomföra den.

Löfven kan utlysa extraval

S-MP-regeringen och samarbetspartierna försökte under helgen att blidka Vänsterpartiet genom att bjuda in bostadsmarknadens parter till förhandlingar där deras resultat skulle gå före en omstridd utredning.

Det avvisades snabbt av V med hänvisning till att Hyresgästföreningen i så fall hamnar i en sorts gisslansituation.

Vad som sker nu ligger i Stefan Löfvens händer – han har en vecka på sig att antingen utlysa extraval eller entlediga sig själv och regeringen och då tar Riksdagens talman vid och sonderar för ett nytt regeringsalternativ.

Om regeringen entledigas blir den en så kallad övergångsministär som enligt praxis inte får fatta några ”kontroversiella beslut”. Blir det extraval har däremot sittande regering möjlighet att driva sin politik som vanligt fram tills valdagen.

Under en presskonferens efter misstroendeomröstningen meddelade Stefan Löfven att regeringen kommer att använda kommande vecka för att se över sina alternativ och prata med bland annat samarbetspartierna inom Januariavtalet.

– Det är bra att vi tar tid och inte ger besked några timmar efter omröstningen. Det ska komma besked så snabbt som möjligt, men också noga övervägt, säger han.

LO: Förvånad och besviken över läget

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är ”uppriktigt förvånad och besviken över att Sverige har hamnat i det här politiska läget”, skriver hon på Facebook.

Hon kritiserar även vissa partier för att inte ta ansvar för landet.

”Vi är fortfarande mitt inne i pandemin. Att nu kasta ut Sverige i denna politiska cirkus är farligt och det är inte vad LO-förbundens medlemmar behöver just nu” skriver hon.

LO-förbundet IF Metalls ordförande Marie Nilsson skriver på Twitter att ”läget är allvarligt”.

”Nu behöver partierna lägga manken till och hitta konstruktiva lösningar så att Sverige kan styras. Vi har en pandemi att återhämta oss från. Välfärden måste fungera och klimatomställningen måste fortsätta. Sätt er ner och kom överens om en väg framåt.”.

Sacos ordförande Göran Arrius kommenterar regeringskrisen under måndagen på Twitter:

”Saco är partipolitiskt obundet och tar inte ställning i regeringsfrågan. Men en ny regering behöver snabbt komma på plats och ta ansvar för att ta Sverige ur krisen. Det är ett allvarligt läge med pandemin och en ekonomisk kris som drabbar många medlemmar i Sacoförbund.”

Fack vill inte ha ”politiskt kaos”

Arbetet rapporterade under fredagen att flera LO-fack och även LO inte vill se ett så kallat ”politiskt kaos” även om de höll med Vänsterpartiet i sakfrågan.

Kommunal och Handels trodde dessutom att frågor som sjukförsäkringen riskerar att tappa tempo vid en regeringskris.

– Vi är oroliga för att det ska bli ett politiskt vakuum, det skulle inte vara bra för medlemmarna och välfärden, sa Kommunals ordförande Tobias Baudin till Arbetet.

En regeringskris lär inte leda till någon tvärvändning i planen för Arbetsförmedlingen, men oroar de anställda, konstaterade fackförbundet ST under fredagen.

– De enda som vill se ungefär samma arbetsförmedling som vi är Vänsterpartiet. Även om det skulle bli extraval har jag svårt att se att partiet skulle få större inflytande, sa ordförande Britta Lejon till Arbetet.