En regeringskris står för dörren. Om inte Socialdemokraterna under helgen lyckas övertala Vänsterpartiet att inte stödja misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven talar allt för att regeringen faller på måndag.

Samtidigt är många arbetsmarknadspolitiska bollar i luften just nu. Las-frågan, Arbetsförmedlingen, a-kassan och sjukförsäkringen till exempel.

Kommunals ordförande, Tobias Baudin, hoppas på en lösning innan måndag.

Men även om regeringen skulle falla oroar han sig inte för las-uppgörelsen, som förbundet anslutit sig till.

– Här finns en bred uppslutning från höger till vänster i den här uppgörelsen så jag är inte orolig för det. Det enda jag är orolig för att man skulle tappa tempo.

Däremot finns det andra delar, till exempel i sjukförsäkringen, där han känner större oro inför ett eventuellt maktskifte. Han hoppas att prövningen vid dag 365 i sjukförsäkringen ska lättas upp och att det ska komma i höstbudgeten.

– Det är självklart att det kommer vara extremt mycket svårare att få igenom en sådan förändring med Ulf Kristersson än med Stefan Löfven, säger Tobias Baudin.

Han lyfter även att Sverige fortfarande befinner sig i en pandemi, med muterade virus och krislägesavtal i flera regioner.

Något som i högsta grad påverkar Kommunals medlemmar, enligt Tobias Baudin.

– Det är klart att jag är orolig för att man tappar tempo, det är mycket som behöver göras. 

– Så vi vill se politisk handlingskraft. Vi är oroliga för att det ska bli ett politiskt vakuum, det skulle inte vara bra för medlemmarna och välfärden.

Även Handels ordförande Linda Palmetzhofer är orolig för konsekvenser för arbetet med sjukförsäkringen och för arbetet med att återstarta ekonomin efter pandemin.

– För Handels medlemmar är det inte ett politiskt kaos vi behöver i nuläget. Jag tror inte att det här på något sätt gynnar Handels medlemmar eller för den delen några löntagare på arbetsmarknaden, säger hon och lyfter att handeln varit hårt drabbad av pandemins konsekvenser.

– Det vi vill se nu är en beslutsmässig regering som kan fatta beslut om hur vi ska kunna kickstarta ekonomin och arbetsmarknaden igen.

Handels är i och för sig emot marknadsmässiga hyror och skulle gärna se att det nu aktuella förslaget om hyressättning inte blir verklighet.

Men Linda Palmetzhofer tycker inte att en misstroendeförklaring på grund av förslaget är ansvarsfullt, särskilt inte som det rör sig om ett utredningsförslag än så länge.

Handels har, till skillnad från Kommunal, inte anslutit sig till den las-överenskommelse som nu ligger på regeringens bord.

Förbundet är kritiskt till innehållet, men Linda Palmetzhofer tror inte att en regeringsombildning skulle kunna öppna för en annan lösning, med ett omtag rörande anställningsskyddet.

– Det tror jag inte. Däremot är risken att sådant som pågår stannar av, till exempel sjukförsäkringsfrågan som vi tycker är otroligt viktig.

LO kallade till extra styrelsemöte för att diskutera den uppkomna situationen. Och man var inte nöjda med utvecklingen, enligt LO-ordförande Susanna Gideonsson.

– Vi konstaterade att vi inte behöver en politisk cirkus just nu. Pandemin är inte över, LO:s medlemmar går på krisavtal och många har förlorat jobbet, så det finns massor av saker som behöver göras.

I frågan som utlöst regeringskrisen, marknadshyror för nybyggen, står hon på Vänsterpartiets sida. Men hon är minst sagt missnöjd med hur man hanterat det politiskt.

– Den frågan hade man kunnat lösa på annat sätt än att ta till det allra mest kraftfulla politiska verktyget som finns.

Så du tycker att det är oansvarigt av Vänsterpartiet?
– Jag tycker att det är oansvarigt av alla de politiker som driver det dithän. Det svenska folket vill se att saker börjar funka igen, att vi blir vaccinerade och att hjulen börjar rulla igen. Jag tror inte att svenska folket ser fram emot en politiskt cirkus.

Arbetet har sökt Svenskt Näringsliv och Almega som i nuläget inte vill kommentera den politiska situationen.