Den illegala textilfabriken i marockanska kuststaden Tanger låg i en villakällare i ett vanligt bostadsområde.

Måndagen den 8 februari orsakade häftiga regn översvämningar.

28 arbetare miste livet när vattnet strömmade in i källaren. 

Det yngsta av offren var en 14-årig flicka.

Hon hade arbetat i svartfabriken i tre års tid, rapporterar Solidarity Center, den amerikanska centralorganisationen AFL-CIO:s biståndsenhet.

Illegal fabrik översvämmades – 28 textilarbetare döda

Global

Några av offren drunknade. Andra dog av elchocker när vattenmassorna orsakade kortslutning.

17 arbetare kunde undsättas. En boende i området räddade flera av dem genom att kasta ned ett rep så att de kunde klättra upp ur källaren, uppger nyhetsbyrån AFP.  

Myndigheterna kände inte till svartfabrikens existens. För lokala nyhetsmediet Morocco World News berättar dock boende i området att fabriken varit i drift i över 20 års tid. 

Det saknas säkra siffror över hur många illegala textilfabriker som finns i Marocko, men uppskattningar talar om tusentals. 

– Det här är inte den första incidenten. Illegala fabriker finns över hela landet. De finns i Rabat, Casablanca, Fez och i andra regioner, säger Ali Lotfi, generalsekreterare i CDT, en av landets tre större fackliga centralorganisationer, till Morocco World News.

Lotfi har uppmanat landets arbetsmarknadsminister Mohamed Amekraz att avgå. I parlamentet har ledamoten Amal El Amri, knuten till centralorganisationen UMT, krävt upprättelse för offren.

– Hur kunde den här fabriken hållas hemlig? Var fanns arbetsmiljöinspektörerna? Var fanns de lokala myndigheterna? säger hon enligt Solidarity Center.

– Vi får inte glömma de här arbetarna som har dött, eller alla de andra tusentals kvinnliga arbetare som sliter under samma farliga förhållanden.

Premiärminister Saad Eddine El Othmani har lovat att katastrofen inte ska ”gå obestraffad”, enligt Morocco World News.  

Illegala textilfabriker

Marockos formella textilsektor sysselsätter runt 165 000 anställda, vilket motsvarar en dryg fjärdedel av alla industrijobb i landet. 

Parallellt uppskattas det finnas tusentals illegala fabriker i landets informella textilsektor. 

Enligt en undersökning 2012 var den genomsnittliga arbetsveckan i den svarta textilindustrin 55–65 timmar. Lönerna är låga och arbetsmiljö är farlig. 

Runt en tredjedel av arbetskraften i Marocko försörjer sig inom den informella sektorn, som står för 14 procent av landets bruttonationalprodukt. 

Källa: Solidarity Center