Räddningstjänsten lyckades undsätta tio arbetare från svartfabriken, som låg i en villakällare i den nordmarockanska staden Tanger, rapporterar nyhetsbyrån AP

Men minst 28 drunknade när kraftiga regn orsakade översvämningar som förvandlade källaren till en dödsfälla. Katastrofen inträffade på måndagen.

– Det fanns ingenting att oroa sig för. Vi arbetade som vanligt, sade en kvinnlig textilarbetare till lokala Tanja News strax efter att hon räddats.

– Och sedan eftersom det regnade, som du ser, så började det läcka in vatten. Bara lite vatten, inte ens mina skor blev blöta. Men så plötligt…

Marockos textilindustri förlitar sig enligt AP på illegala svartfabriker för att kunna sänka kostnaderna och öka produktionen vid orderuppgångar.   

Dessa svartfabriker ligger ofta gömda i bostadsområden. Upp till 40 personer, ibland minderåriga, arbetar i varje fabrik. 

Arbetet präglas av låga löner, långa dagar och farlig arbetsmiljö. I regel saknas brandsläckare och nödutgångar.

Marocko

• Landet har 36 miljoner invånare. De flesta marockaner är sysselsatta inom jordbruks- och fiskenäringen. 

• Arbetslösheten är ett problem särskilt i storstäderna och dessutom en källa till politisk oro. Många unga söker sig utomlands för att hitta jobb.

• Det finns flera fackförbund, vissa av dem knutna till politiska partier, men organiseringsrätten respekteras inte alltid. Det finns tre fackliga centralorganisationer som är anslutna till världsfacket Ituc, varav den största är UMT med 335 000 medlemmar.

Källor: UI/Landguiden, Union to Union