Häromdagen räknade jag hur många minuter jag sopade köksgolvet. Efter frukost. Efter middag. Ibland nån gång efter lunch också.

Nu kanske ni tror att jag är superpedantisk. Det är jag inte. Men jag har två småbarn och solen är underbar, fast inte när den lyser på brödsmulor, morotsskal och kaffepulver.

Att sitta hemma och jobba får mig att se nya saker. Som smutsiga golvlister som jag aldrig hade upptäckt om jag hade befunnit mig på redaktionen varje vardag. 

Å andra sidan hade jag då inte hunnit slänga in en tvätt på lunchen. Det är en ju en fördel, eller?

Multitasking är sedan länge förenat med stress, åtminstone när det handlar om att förena arbetsliv med privatliv. Man blir knappast mindre stressad av att tvätta på lunchen. 

Under pandemin har kvinnors arbete i hemmen ökat, visar en undersökning från FN som gjordes i 40 länder under hösten. 

En tvätt hit eller en sopning dit får mig inte att överväga uppsägning.

Enligt rapporten riskerar en generation av jämställdhetsarbete att raderas ut på grund av coronakrisen. Redan tidigare utförde kvinnor tre gånger mer obetalt arbete i hemmen än män, men den andelen har nu ökat.

Till skillnad mot tidigare ekonomiska kriser så har fler kvinnor den här gången blivit av med sina jobb – ett faktum som vissa kallat ”shecession”.

Textilarbetare i Kambodja, servitriser i Mexiko och butiksanställda i Storbritannien är utan inkomst. Det kan vara en förklaring till mer hushållsarbete.

Samtidigt har skolelever tvingats till distans- eller hemundervisning. Kvinnor som har turen att kunna jobba hemifrån, oftast kvinnor inom tjänstesektorn, har i en del länder behövt agera både bespisningspersonal och mattelärare under arbetsdagen.

Eller snarare så har kanske arbetsdagen tagit vid efter godnattsagan på kvällen. En ohållbar situation, vilket visade sig tydligt i USA när konsultbolaget McKinsey genomförde en stor enkät förra sommaren.

En tredjedel av alla mammor funderade då på att säga upp sig från sina jobb eller gå ned i tid på grund av för mycket stress i vardagen. Av papporna svarade en femtedel detsamma.

Att kvinnor kanske lämnar arbetslivet på grund av att hushållsarbetet blivit mer ansträngande under pandemin anser också FN är oroande. 

En tvätt hit eller en sopning dit får mig inte att överväga uppsägning. Men jag kanske borde ha någon form av hänglås på sopborsten som hindrar mina impulser emellanåt.