Efter ett misslyckat försök till medling har en konflikt vid Systemairs turkiska tillverkningsdotterbolag, Systemair HSK, utvidgats.

Det turkiska facket Birleşik Metal İş har lämnat in en anmälan eftersom de anser att företaget bryter mot OECD:s riktlinjer för hur multinationella bolag ska agera.

Orsaken till anmälan är, enligt facket, bland annat att företagsledningen använder sig av covid-19 som en ursäkt för att tvinga fackliga medlemmar till obetald ledighet.

För att slippa obetald ledighet måste de avstå från sitt fackliga medlemsskap.

Just nu är 21 fackliga medlemmar på obetald ledighet, enligt det globala industrifacket Industriall som engagerat sig i frågan.

Facket uppger också att två anställda har avskedats på grund av att de deltog i demonstrationer.

I Sverige är Unionen och IF Metall representerade på Systemair, med huvudkontor i Skinnskatteberg.

– Det är sorgligt och förvånande att den turkiska ledningen inte har accepterat fackföreningen och den turkiska lagstiftningen, skriver Karin Ström, Unionen, och Mats Svensson, IF Metall, i ett gemensamt uttalande.

Özkan Atar, generalsekreterare för Birleşik Metal İş kommenterar läget till Industriall.

– Moderbolaget har valt att blunda för kränkningarna av grundläggande arbetstagares rättigheter, säger han.

Roland Kasper är vd och koncernchef.

I ett mejl från Systemair till Arbetet Global skriver vd och koncernchef Roland Kasper att det pågår en intern utredning.

”Vi förväntar oss att alla våra företag följer lokala lagar och regler och detsamma gäller för vår turkiska verksamhet. Vi accepterar inte eller stöttar någon form av inskränkningar eller hot, varken från ledning eller från den lokala fackföreningen”.

Systemair

Systemair producerar ventilationsutrustning och sysselsätter fler än 6 000 anställda i 79 företag runt om i världen. Det turkiska dotterbolaget Systemair HSK är helägt av Systemair. Mer än 50 procent av alla anställda vid Systemair HSK är organiserade i Birleşik Metal İş.