Rätten i belarusiska Zhlobin dömde Igor Poparov till tre års fängelse. Alexander Bobrov och Yevgeny Govor till vardera 2,5 år. 

Brottet: Att ha organiserat en strejk på den statliga stålfabriken BMZ i protest mot det omstridda resultatet i Belarus presidentval den 9 augusti 2020. 

Enligt åklagaren har metallarbetarna tillsammans med andra ”oidentifierade personer” koordinerat ”illegala gruppåtgärder som grovt bryter mot den allmänna ordningen”, rapporterar oberoende nyhetsmediet Tut.by.    

En fjärde metallarbetare, den ryske medborgaren Pavel Magidov, åtalades för att ha deltagit i strejken. Magidov valde att fly och berättar från ursprungslandet om händelserna den 17 augusti. 

– Vi ställde oss på vägen, stoppade en lastbil med metallskrot och såg genom det till att smältugnarna låg nere i fyra timmar, säger han.

– Vi stannade kvar ett tag och beslutade sedan att vi hade uppnått vårt mål. Ledningen lovade oss att ingen skulle straffas för det här.

Efter valet gick anställda på flera statliga företag ut i strejk mot Aleksandr Lukasjenkos regim.

Flera fackliga ledare har fått sparken och ett antal har även frihetsberövats, men världsfacket Ituc beskriver fängelsestraffen mot metallarbetarna som en upptrappning av den statliga repressionen. 

– Vi fördömer den här eskaleringen av attackerna mot strejkrätten i Belarus, säger generalsekreteraren Sharan Burrow i ett uttalande.

– Det internationella samfundet måste visa starkt stöd för arbetarnas önskemål, och för hela befolkningens.

Protesterna i Belarus

Den 9 augusti 2020 höll Belarus val.

Efter att Aleksandr Lukasjenko, som suttit på presidentposten sedan 1994, utropats till vinnare med 80 procent av rösterna tog kraftiga protester vid. Sedan dess har tiotusentals personer frihetsberövats.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Vid en valseger hade oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater skulle få delta.

Källa: TT