Efter en nära sex årtionden lång karriär som skådespelare, regissör och manusförfattare gav sig Kamal Haasan in i den indiska lokalpolitiken.  

Inför parlamentsvalet i delstaten Tamil Nadu i april driver det parti han grundat – Makkal Needhi Maiam, ungefär Folkets rättvisecenter – en djärv jämställdhetsfråga. Nämligen ersättning till kvinnor vars hushållsarbete i dag är oavlönat. 

”Hemmafruar kommer att få sitt välförtjänta erkännande genom lön för deras arbete i hemmet, som hittills varken avlönats eller erkänts, vilket kommer höja kvinnors status”, skriver partiet i sitt valmanifest.      

Indiska kvinnor har den lägsta sysselsättningsgraden i världen, Mellanöstern undantagen, enligt Världsbankens statistik. Bara 28 procent av landets kvinnor ingår i arbetskraften. 

Parallellt är det oavlönade hushållsarbetet kraftigt snedfördelat. Indiska män lägger i snitt 83 minuter per dag, medan kvinnor lägger 265, enligt siffror från ILO

Vid sidan av vita duken är Kamal Haasan känd för sitt sociala arbete och sin vilja att utmana normer.

Han har hyllats för sin roll i Chachi 420 från 1997 – inspirerad av Hollywoodfilmen Välkommen Mrs. Doubtfire – där han bröt ny mark genom att klä sig som kvinna. 

Ersättningen ska fördelas av delstatsregeringen, men flera frågor kring finansieringen och formen är fortfarande obesvarade. Krävs skattehöjningar? Ska det utformas som en timlön eller en slags basinkomst? Ska män också få betalt?

Folkets rättvisecenter har lovat att återkomma om detaljerna. Så länge nöjer sig skådespelarlegendaren Haasan med att hylla vallöftets potential. 

– Att betala hemmafruar för deras jobb är en idé vars tid verkligen har kommit och vi ska förverkliga den, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Förslaget har väckt het debatt i sociala medier och såväl tongivande politiker som filmstjärnor har tyckt till. 

Kongresspartiets namnkunnige parlamentsledamot Shashi Tharoor, tidigare vice generalsekreterare i FN, hyllade tanken men fick mothugg av Bollywoodcelebriteten Kangana Ranaut. 

”Betala oss inte för att vara mammor till våra egna, vi behöver inte lön för att vara drottningar i våra egna kungariken, sluta se allting som företagsekonomi”, skrev hon på Twitter

Parlamentsledamoten höll med om att vissa saker är viktigare än pengar, men invände

”Det här handlar inte om det. Det handlar om att erkänna värdet av oavlönat arbete och att garantera alla kvinnor en grundläggande inkomst.”

Folkets rättvisecenter lovar också en dator till varje hem i Tamil Nadu och bredbandsutbyggnad i hela delstaten. 

Indien

Indien har en befolkning på drygt 1,3 miljarder människor.

Andelen människor som definieras som fattiga har halverats sedan början av 1990-talet, men fortfarande lever 176 miljoner människor i extrem fattigdom.

Samtidigt har inkomstklyftorna ökat. De rikaste 10 procenten äger 77 procent av landets tillgångar.

Antalet dollarmiljardärer har ökat från nio år 2000 till 138 år 2020 medan inkomstutvecklingen för befolkningens fattigare hälft stagnerat.

Källor: Oxfam, Världsbanken, ILO, Economic Times.