Tre fackligt aktiva män på ABB i Ludvika har samlats framför en telefon för att berätta om sitt upprop. Mikael Persson och Jorge Nunez, båda förtroendevalda på arbetsplatsen. Och Hans H Danielsson som är klubbordförande på Quantsservices, tidigare en del av ABB men nu ett separat bolag som sköter underhåll inne på industrin.

De tre rör sig mycket ute på golvet och vet vad det snackas om.

– Det här med las väcker fortfarande starka känslor. Vi kände att vi inte bara kan släppa det. Vi vill röra om, säger Jorge Nunez.

Drygt ett år har gått sedan IF Metall-klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå startade en så kallad budkavle för att försvara turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las.

Sedan dess har mycket hänt, minst sagt. Det som upprör de tre som Arbetet pratar med är kanske främst att IF Metall och Kommunal i december i fjol ställde sig bakom överenskommelsen som PTK och Svenskt Näringsliv redan slutit.

Nu har några fackligt engagerade på ABB tagit initiativ till en ny budkavle som de hoppas ska få stöd på fler arbetsplatser.

– Det las-förslag som kom upp i förhandlingarna tycker vi var helt förkastligt. Att då ge sig in i en diskussion och förhandla vidare om förslaget är så dåligt från början är inte lönt, säger Hans H Danielsson som tror att hans förbund kanske valt en annan väg om inte Socialdemokraterna varit bundna till januariavtalet.

I budkavlen citeras det fackliga löftet, något Hans H Danielsson anser att IF Metall gått emot.

Löftet går ut på att medlemmar i LO-förbunden aldrig ska acceptera lägre lön eller sämre villkor än vad LO-kollektivet är överens om.

Han tycker att IF Metall har accepterat sämre villkor nu när de gått med på las-överenskommelsen trots att LO som helhet först sa nej.

Att fackliga medlemmar är splittrade i den här frågan märks även inne på ABB. Hans H Danielssons fackklubb med 65 medlemmar har ställt sig bakom budkavlen.

Men den stora ABB-klubben med runt 800 medlemmar har inte gjort det. Nu hoppas Hans H Danielsson, Jorge Nunez och Mikael Persson att fler ska sluta upp och starta egna namninsamlingar, precis som de har gjort.

De har precis kommit i gång och väntar bland annat på svar från klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Men är det inte bättre att påverka än att ”sitta på läktaren”? Alltså det som IF Metalls ledning fört fram som argument när de valde att ställa sig bakom uppgörelsen.

– Det håller inte. Vi tycker inte att IF Metall och LO har valt att strida tillräckligt. Jag tror att kollektivet sitter på en stor styrka som vi kan använda – nu används den inte till någonting, säger Jorge Nunez.