Madeleine Ericson är HRF:s platsombud på Kraftkällan, kärnkraftverket Forsmarks personalrestaurang, som var en av de arbetsplatser som skulle gått ut i strejk i eftermiddag.

Hon är glad över att det löste sig utan strejk.

– Det är jättebra verkligen, det har varit så mycket spänning inför så jag är jättelättad. Fasiken, vi gick i mål alltså.

När Arbetet når henne är hon på väg till jobbet och har ännu inte hunnit få så mycket information om det nya avtalet.

– Jag har inte hunnit prata med folk än. Jag skickade ut ett mass-sms i morse att strejken är avblåst, men jag har inte hunnit få några reaktioner än. Så det blir kul att komma till jobbet och höra vad folk tycker.

Årets hittills hetaste avtalsfråga är huruvida låglönesatsningen ska rymmas inom märkets 5,4 procent eller om den ska tas utöver.

– På det stora hela är det den viktigaste frågan. Det är det alla pratar om, att vi måste kämpa upp våra löner, säger Madeleine Ericson

Förutom låglönesatsningen handlade konflikten även om vissa trygghetsfrågor, som hyvling och deltid.

Men Madeleine Ericson vill även lyfta en annan trygghetsfråga.

– Man måste komma tillrätta med de sexuella trakasserierna från besökarna, som är ganska vanliga i vår bransch. Det borde ligga i allas intresse, år 2020, att kämpa mot det här. Man ska kunna känna sig trygg på sin arbetsplats.

Och där verkar hon ha fått gehör. Enligt HRF innehåller det nya avtalet bland annat just: ”Krafttag mot sexuella trakasserier från tredje man.”

Även hennes arbetsgivare, ISS Facility services som driver personelrestaurangen på Forsmark, välkomnar beskedet.

– Vi har inte så mycket att kommentera, utan konstaterar bara att det är bra att parterna kunde nå en överenskommelse utan konflikt, skriver Anders Fridell,  presskontakt hos ISS, i ett sms till Arbetet.