I tisdags skrev Pappers kollektivavtal på samma nivå som industrin, det vill säga 5,4 procent på 29 månader.

– Det är varken bättre eller sämre, men vi tycker inte att det är tillräckligt bra för det, säger förbundets ordförande Pontus Georgsson.

Pappers valde förra hösten att ställa sig vid sidan om den samordning där LO-förbunden för fram gemensamma krav i avtalsrörelsen.

De samordnade kraven har legat på tre procent per år, Pappers begärde fyra i förhandlingarna.

– Fyra procent var och är ett rimligt utrymme för vår bransch, det tycker vi fortfarande, säger Pontus Georgsson.

Från arbetsgivarhåll har beskedet hela tiden varit att Pappers måste rätta sig efter den norm som industrin sätter i och med sina löneavtal.

Och kort efter att industrin tecknat sina avtal i söndags skrev alltså Pappers under på samma nivå.

– Våra medlemmar är besvikna. En del är skitförbannade, en del på oss men de flesta på motparten, säger Pontus Georgsson.

Pappers kunde ha drivit sina krav med stridsåtgärder, men Pontus Georgsson säger att man gjort bedömningen att det skulle varit svårt få stöd för konflikt i och med läget i samhället.

Han är i efterhand nöjd med beslutet att stå vid sidan om LO-samordningen i avtalsrörelsen.

– Jag är övertygad om att vi som fackförening måste försöka göra något mer för våra medlemmar än att följa med i strömfåran. Sedan är det tydligt att vi inte har nått hela vägen fram, men vi kommer aldrig sluta försöka.

Pontus Georgsson säger samtidigt att även Pappers är övertygade om att man ska göra saker tillsammans inom LO.

– Men då måsta alla fjorton förbund ha ett reellt inflytande. Vi påstår att vi hade ett större inflytande över lönenormeringsprocessen på arbetsmarknaden genom att stå utanför den här gången. 

Han menar att Pappers agerande gjorde att det fanns en högre siffra att förhålla sig till när lönekraven skulle ställas.

Även Kommunal stod i år vid sidan om LO:s samordning, deras avtal blev också klara tidigare i veckan.

Avtalsrörelsen

  • I år omförhandlas ungefär 500 kollektivavtal. De påverkar löner och anställningsvillkor för närmare tre miljoner arbetstagare.
  • Industrins avtal är normerande – övriga arbetsmarknaden väntas följa den kostnadsnivå de enas om. De tecknade i söndags avtal som är värda 5,4 procent på 24 månader.
  • Om man inte kommer överens innan gamla avtal löper ut kan parterna ta till stridsåtgärder för att driva sina krav. Handels varslade igår om strejk som kan bryta ut på fredag i nästa vecka.