Flygresenärer som i januari lockades till Miami av Super Bowl möttes vid flygplatsen av en grupp hungerstrejkande cateringarbetare från företagen Gate Gourmet och LSG Sky Chef.

– Vi fastar för våra familjer, för att våra barn behöver mat, för att vi behöver ha möjlighet att ta dem till doktorn, sade Sonia Toleda, anställd på LSG Sky Chefs, i ett pressmeddelande från facket Unite Here. 

Gate Gourmet-anställda Rafael Ortega kom till Miami från New York för att delta i den sex dagar långa hungerstrejken.

I ett klipp från facket säger han att han kommit för att be American Airlines om bättre sjukförsäkring och bättre lön.

Arbetet har tidigare i dag skrivit om att Gate Gourmet hamnat i blåsväder i USA efter att ha tagit emot miljardbelopp i lönestöd under coronakrisen, men ändå sagt upp en stor del av den personal som skulle ha skyddats av pengarna. 

Företaget är sedan tidigare hårt kritiserat för de anställdas villkor.

Vincent Shaw som arbetar med branschens villkor på amerikanska facket Teamsters vill inte kommentera just hungerstrejken under Super Bowl, då den organiserades av Unite Here.

Men han säger att hans fack har medverkat vid en lång rad andra protester som rör villkoren för flygcateringarbetare.

– De budar under varandra, det är ett race mot botten, säger han om hur konkurrensen ser ut i branschen.

Det inte finns resurser kvar för arbetarna i en sådan konkurrenssituation, menar han. Lönerna är låga och de sjukförsäkringar som erbjuds är så dåliga att de flesta väljer bort dem.

– Detta är de arbetande fattiga, säger han.

Sedan tre år tillbaka förhandlar fack och arbetsgivare om nya villkor men än har man inte enats.

Förra sommaren röstade anställda på Gate Gourmet och Sky Chef för en strejk. Vincent Shaw konstaterar dock att det mer var ett sätt att sända ut en signal, personalen omfattas av begränsningar i rätten att strejka eftersom flygbranschen räknas som samhällsviktig.

Gate Gourmet har i år tagit emot 1,5 miljarder kronor i lönestöd på grund av pandemin, men har kvar en stor del av pengarna när anställda ändå mist jobben.

I ett nyhetsbrev skriver Teamsters att då företaget nu har kvar större delen av den här summan är det ”dags att komma till förhandlingsbordet och skriva på ett kontrakt som skyddar alla anställdas inkomster och ger lämplig och prisvärd sjukförsäkring”.

Även i Sverige och en rad andra länder har företaget hamnat i tvister om hur de hanterat pandemins konsekvenser. Läs mer om det här.