”Arbetslösa ska lägga sin tid på att komma vidare till nästa jobb – inte på att gå till socialen och kanske tvingas sälja sin bostad”, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i en debattartikel i Aftonbladet under måndagen.

Senare under dagen presenterar hon statsbudgeten som är förhandlad av regeringen och samarbetspartierna C och L.

Men redan före presskonferensen ger finansministern beskedet att det höjda taket i a-kassan och de generösare reglerna för att kvalificera sig dit blir kvar till 2022.

”Att arbetslösa ska ha den ekonomiska trygghet som krävs för att snabbt kunna gå vidare till nästa jobb är inte okontroversiellt. Här går en skarp skiljelinje i svensk politik”, skriver Magdalena Andersson i debattartikeln.

Flera borgerliga debattörer och politiker har förespråkat att de tillfälliga reglerna för a-kassan måste upphöra så fort det går när coronapandemin börjat klinga av.

Facken har däremot ställt som krav att de nuvarande reglerna ska fortsätta att gälla.

– Det är fler än vanligt nu som har blivit av med jobbet på grund av pandemin. Eller till exempel de som drabbas av arbetslöshet efter branden på Polarbröd i Älvsbyn. De ska inte behöva lämna hus och hem bara för att man helt plötsligt blivit arbetslös, sa Susanna Gideonsson till Arbetet tidigare i augusti.