– Jag har varit permitterad sedan i måndags, säger Gard Rökke, 56 år, som i vanliga fall jobbar som säljchef på resebyrån The Key i Oslo.

Nu håller han sig hemma och pysslar med huset i väntan på att coronaepidemin ska klinga av.

– På mitt jobb är vi tio anställda och firman har en solid ekonomi men jag undrar hur det ska gå i höst. Nu är det ingen som bokar resor, säger Gard Rökke som är en av många norrmän som är permitterad.

Gard Rökke, som jobbar i resebranschen, är en av många norrmän som nu permitterats.

Den norska statistiken skvallrar om en arbetsmarknad i fritt fall.

För en månad sedan var arbetslösheten 2 procent. Nu – efter coronutbrottet – ligger den på 10,9 procent enligt Nav, som är norska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Det är katastrof. Det är de värsta siffrorna vi haft sedan 1930-talet. Det är en situation som saknar motstycke i modern tid, säger Öystein Dörum som är chefsekonom på den norska arbetsgivarorganisationen NHO.

I Sverige har vi inte sett samma stora förändring. Här visar Arbetsförmedlingen för närvarande en arbetslöshetssiffra på 7,4 procent. Men det är vanskligt att jämföra statistik mellan länder.

Den svenska siffran rör februari månad. Den norska veckosiffran är helt färsk. Den senaste veckan har 142 000 norrmän permitterats och de räknas som arbetslösa. 

På Arbetsförmedlingen uppger presstjänsten att de permitterade inte räknas in i den svenska arbetslöshetsstatistiken.

Men oavsett vad siffrorna landar så är situationen allvarlig i såväl Sverige som Norge.

Roger Björnstad, chefsekonom på norska LO, beskriver en utveckling liknande den i Sverige. Butiker, hotell och restauranger har drabbats hårt. Så även transport- och turistsektorn.

– Dessutom har vi sett en del effekter inom byggbranschen och råvaruindustrin, säger han.

Det är främst Oslo samt mindre orter som har stora inkomster från turism som drabbats i Norge.

Den norska regeringen har infört hårdare åtgärder än den svenska. Gränser och skolor är stängda för att minska smittspridningen. 

– Vi är mycket bekymrade över vilka effekter det här kan få för arbetsmarknaden och ekonomin. Samtidigt kan vi inte bedöma om den avvägning som gjorts mellan hälsomässiga konsekvenser och ekonomin är korrekt. Det är inte upp till oss, säger Roger Björnstad.

Precis som i Sverige och många andra länder har Norge satt in stödpaket för att värna arbetsmarknaden. LO-ekonomen tycker att samarbetet med arbetsgivarorganisationen NHO och regeringen har funkat bra.

Roger Björnstad är dock kritisk mot att den norska högerregeringen har fokuserat mycket av stödet på näringslivet och mindre på löntagarna.

Norska arbetsgivarorganisationen NHO tycker också att relationen mellan parterna varit god under de senaste veckornas kris.

– Vi brukar skryta om vår goda relationer i vanliga fall och det har skapat en tillit som varit viktig i den situation vi befinner oss i nu, säger arbetsgivarorganisationens chefsekonom Öystein Dörum.

Landets ekonomi är mycket beroende av inkomsterna från oljeindustrin. Samtidigt som coronapandemin har brutit ut så har priset på olja sjunkit kraftigt de senaste månaderna vilket påverkat arbetsmarknaden. 

– Men det påverkar inte så mycket som många utlänningar tror, säger norska LO:s chefsekonom Roger Björnstad.