Regeringen kommer att styra mer när det gäller att säkra lokal närvaro för Arbetsförmedlingen.

Det sade Eva Nordmark (S) under pressträff på torsdagen efter att ha varit i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Personalen ska ha de bästa förutsättningarna att kunna göra sitt jobb, det har varit viktigt, förklarade Eva Nordmark.

För att kunna göra det får myndigheten 900 extra miljoner för 2020 förutom de medel som aviserats i höstbudgeten.

Enligt arbetsmarknadsdepartementet kommer reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätta enligt en tidplan som innebär att förändringar av regelverket preliminärt träder ikraft i november 2021.

Men man flaggar också för att det kommer att finnas behov att göra ytterligare förändringar efter 2021. 

Nordmark sade även att en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen är på gång att tillsättas.

På frågan om hon tycker att hon svarat på Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring säger Eva Nordmark:

– Det får Vänsterpartiet svara på. Jag kan bara ta ansvar för det som är inom mitt ansvarsområde.

Enligt TT kvarstår hotet om misstroende efter dagens besked.

– Det är inte tillräckligt konkret eller tydligt. Men jag konstaterar att de rör sig på de punkter vi har framfört krav på, vilket är ett framsteg, säger partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati till TT.

Fackförbundet ST, som organiserar de flesta arbetsförmedlare, är positiva till Nordmarks besked.

”Steg i rätt riktning att Regeringen nu vill styra Arbetsförmedlingen och säkra statlig närvaro i landet. Men välkommet också med ny GD nu, inte bara snart”, skriver förbundet på Twitter.

Tidslinje – Arbetsförmedlingen

12 december 2018: Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstas igenom i riksdagen. Arbetsförmedlingen får mindre pengar. 

11 januari 2019: ”Arbetsförmedlingen reformeras i grunden.” Så står det i januariavtalet, en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet och en förutsättning för att kunna bilda regering. Jobbmatchningen ska ske av externa aktörer medan AF ska behålla myndighetsansvaret.

30 januari: Arbetsförmedlingen varslar om uppsägning av 4 500 tjänster. En tredjedel av de anställda. 

4 mars: Arbetsförmedlingens styrelse klubbar ett förslag om att lägga ner fler än hälften av sina lokalkontor. 

28 mars: Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kallar inriktningsbeslutet om att stänga många kontor förhastat. Hon tycker att generaldirektören borde ha inväntat regeringens uppdrag om hur Arbetsförmedlingen ska se ut utifrån januariavtalet.

9 maj: Regeringen kommer med ett nytt uppdrag till myndigheten för att förbereda inför de stora förändringarna som följer på januariavtalet. Bland annat ska AF titta på hur upphandlingen av fristående aktörer ska utformas för att arbetssökande i hela landet ska ha tillgång till ”likvärdiga tjänster”.

21 maj: Besked om att drygt 1 600 anställda på AF ska sägas upp. Hög personalomsättning och omplaceringar håller nere siffrorna jämfört med de 4 500 som varslades från början.

5 juni: Regeringen kommer inte att förlänga generaldirektör Mikael Sjöbergs förordnande efter att det löper ut i mars nästa år, är beskedet från Ylva Johansson. Hon vill att en ny gd fortsätter reformarbetet.

30 september: Efter en centrala förhandling är nu tidsplanen klar för samtliga kontor som ska läggas ned. Beskedet är så gott som detsamma som i våras.

1 november: AF presenterar sin analys om hur reformen kan gå till. Lägre krav på lokaler och kompetens för framtidens jobbmatchare kan bli resultatet när fler externa aktörer ska ta över Arbetsförmedlingens uppdrag, skriver myndigheten i sin rapport.

21 november: ”Om kaoset fortsätter kommer vi kontakta Moderaterna för att gemensamt gå fram med ett misstroende”, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.