Vänsterpartiet hotar med att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), meddelar V-ledaren Jonas Sjöstedt på en presskonferens.

– Regeringen måste stoppa utvecklingen och ingripa för att se till att de som behöver Arbetsförmedlingens stöd och service får det i framtiden, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt på en presskonferens, och fortsätter:

– Om regeringen låter det här kaoset fortsätta kommer vi kontakta Moderaterna för att gemensamt gå fram med ett misstroende.

Beskedet från Vänsterpartiet kommer efter de senaste veckornas kritik mot att Arbetsförmedlingen inom två år ska låta fristående aktörer ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb.

– Vi har ett antal förslag och frågor till regeringen som vi vill ha svar på inom två veckor, säger Jonas Sjöstedt.

– Vi är självklart beredda att föra samtal med Moderaterna, säger Jonas Sjöstedt och menar att Moderaternas syn på situationen med Arbetsförmedlingen skiftat.

– Elisabeth Svantesson (Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson) säger att hon är beredd att agera och då ger vi Moderaterna möjlighet att göra det. Det här gör vi inte för Moderaternas skull utom för de långtidsarbetslösas skull, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiet kommer med fem krav som partiet vill att regeringen ska svara på.

Det handlar bland annat om att V vill att Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet, att stödet för funktionsnedsatta ska säkras och att regeringen återkommer med extra pengar som Arbetsförmedlingen kan använda under våren 2020.

Regeringen har nu två veckor på sig att svara på kraven, meddelar Sjöstedt.

– Vi har provat alla vägar som finns i riksdagen och nu återstår att använda den här möjligheten (att väcka misstroende), säger han.