I dag, tisdag, meddelade det största LO-förbundet Kommunal att man hoppar av samordningen med de övriga 13 förbunden inför avtalsrörelsen.

”Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse”, kommenterade Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Arbetet frågar honom om förbundet kommer att kunna hålla sig till märket, alltså den norm för löneökningar som sätts av industrin, när vissa av Kommunals yrkesgrupper ska få mer. 

– Jag har sagt hela tiden att det är upp till bevis för märket och industrins normering. Vi menar att märket aldrig har varit strikt hållet. Man måste kunna göra de här satsningarna inte minst när gigantiska rekryteringsbehov finns i välfärden, säger Tobias Baudin när Arbetet når honom på telefon.

– Nu passerade vårt krav inte ens genom LO-styrelsen och då har också märket och industrins normering tappat en försvarare och det är Kommunal, säger Tobias Baudin.

Så du ställer dig inte bakom märket längre?
– Nej, för vi har sagt att då måste vi kunna göra de här avstegen men nu sa de samlade förbunden att det inte går och då kan inte jag heller stå upp och försvara normeringen.

I morgon, onsdag, håller de 14 LO-förbunden sitt representantskap. Då står det klart om de övriga förbunden lyckas enas om en gemensam modell för kraven i nästa års avtalsrörelse.

Trots att Kommunal nu har hoppat av den så kallade samordningen tror Tobias Baudin att övriga förbund kommer att hålla ihop.

Kommer du att vara på plats?
– Absolut, jajamen.