Kommunal meddelar i dag, tisdag, att förbundet kommer att driva sina egna krav i avtalsrörelsen och därmed stå utanför LO:s samordning. Beskedet kommer efter att LO-styrelsen under gårdagen diskuterat gemensamma krav.

Varför gör Kommunal så här nu?
– Kommunal har hela hösten sagt att den här avtalsrörelsen handlar om att få till mer jämställda löner, ett mål som hela LO ställt sig bakom sedan länge. I förra avtalsrörelsen togs väldigt små steg mot det målet, ska det bli något måste det tas större steg den här gången. Vi vet inte exakt hur förslaget såg ut som LO:s styrelse diskuterade i går. Men Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att det åter skulle bli ett väldigt litet steg mot mer jämställda löner.

– Kommunal såg att de kunde få mycket mer till undersköterskorna på egen hand i förrförra avtalsrörelsen 2016, då fanns heller ingen LO-samordning. Nu är det stor brist på undersköterskor och läge att få ytterligare löneökningar för den gruppen, men övriga LO var inte villiga att låta Kommunal utnyttja det läget och kräva mer än alla andra.

– Kommunal har också en lönepolitik som skiljer sig lite från andra LO-förbunds. De vill ha tydlig löneskillnad mellan yrkesutbildade och outbildade. Då passar en generell låglönesatsning, som andra förbund vill ha, inte in.

Vad betyder detta för nästa års avtalsrörelse?
– Första tanken är större splittring. Men sanningen är nog att det inte behöver förändra så värst mycket jämfört med hur det sett ut på senare år. I avtalsrörelsen 2016 fanns ingen LO-samordning. Ändå styrde märket, den normerande lönenivå som industrin kommer överens om, som vanligt förutom i Kommunals särskilda satsning på undersköterskor som accepterades som undantag.

– Den risk Kommunal tar ligger mest i förhandlingarna med Almega, om privatanställda medlemmars villkor. Där är konfliktrisken störst för Kommunal och i så fall kan de inte räkna med sympatiåtgärder från övriga LO-förbund i det här läget.

– För LO är det naturligtvis en förlust att det största förbundet kliver av.

Vad betyder detta för undersköterskorna?
– En större chans till högre löneökningar än de skulle fått inom LO-samordningens ramar. Uppenbarligen ville inte övriga LO-förbund låta Kommunal kräva större löneökningar än andra förbund. Det är viktigt för Kommunal att ta ut allt löneutrymme som finns i det centrala avtalet.

– Om man får lägre centrala påslag till följd av LO-samordning är risken att mer pengar fördelas lokalt i regioner och kommuner, men då har de en tendens att hamna på tjänstemännens löner.

– Jag tror inte att konfliktrisken i avtalsrörelsen blir så mycket större.