– Vi får order om att lassa hinkarna överfulla. De är tunga för oss kvinnor att bära och de pressar oss att jobba i hög takt.

Claudene van Wyk föddes i ett lantarbetarhem i Västra Kapprovinsen och började arbeta på vinfälten som 13-åring. I dag, tjugo år senare, tjänar hon 684 rand, motsvarande 430 kronor för två veckors heltidsarbete. 

Reportaget (se intill) som Arbetet Global publicerade i slutet av augusti har fått många att reagera på villkoren för vinarbetarna, men även undrat över Systembolagets roll. 

Billigt sydafrikanskt vin slår mot arbetarna

Global

Flera personer som kommenterat artikeln – som finns både på svenska och engelska – uppger att Systembolaget borde bryta avtalet med vinproducenten Leeuwenkuil som Claudene van Wyk jobbar för. 

Trots att vinarbetarnas hårda arbetsvillkor i Sydafrika har varit kända i flera år har hittills ingen sydafrikansk leverantör stoppats för brott mot bolagets etiska regler. 

Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen som samverkar med Systembolaget, säger att vinarbetarnas villkor är hårda men att det just nu finns hopp om bättring. 

– Det har blivit en stor skillnad från tidigare. Vi för nu dialoger med vinproducenter, importörer, beslutsfattare och andra fackförbund. Det har skapats ett nytt verktyg som facken kan använda sig av, säger han.

Efter vinskandalen – nu sluter Systembolaget avtal

Global

Sedan 2017 har Unionen, tillsammans med det globala livsmedelsfacket IUF, en överenskommelse med Systembolaget som ska göra det lättare att kontrollera att vinproducenterna lever upp till de krav som bolaget ställer rörande arbetsvillkor och rätt till facklig organisering. 

– Nu har vi sett till att då Systembolaget gör revision hos producenternas ska de fackliga representanterna vara med. Det tror jag är ett jätteviktigt steg framåt, säger Magnus Kjellsson. 

Systembolaget har under lång tid kritiserats från fackligt håll för att inte göra tillräckligt. 

– Du kan skriva att jag hållit på med de här frågorna i ett decennium, säger Johan Torgå före detta klubbordförande på Orkla foods i Örebro och numera pensionär. 

Han välkomnar Unionen och IUF:s avtal med Systembolaget men säger att grundproblemet handlar om hur vinet upphandlas. Bolaget ställer krav på en viss kvalité och köper in det som har ett fördelaktigt pris. 

– De regler som Systembolaget har ser bra ut men anbudsförfarandet blir en prispress och notan hamnar längst ned…det blir som att ge med ena handen och ta med den andra.

Systembolaget om skandal­gården: Det görs framsteg

Global

Johan Torgå har kontakt med ett av facken som organiserar vinarbetare, CSAAWU, som ska hålla en demonstration utanför de svenska och norska konsulaten i Kapstaden 21 september.

Där ska de överlämna en lista med 21 krav som de vill att svenska Systembolaget ska ställa på vinproducenterna.

– De undrar varför vinmonopolen inte är ett större stöd för att förändra villkoren, säger Johan Torgå.

Samma dag, den 21 september, som lantarbetarfacket protesterar i Sydafrika hålls även två aktioner och en demonstration i Sverige.

Aktionerna sker utanför ett Systembolag i centrala Örebro och Norrköping och i Stockholm arrangeras en demonstration som avslutas utanför Systembolagets huvudkontor i centrala Stockholm.

Wendy Pekeur

Global

Manifestationerna arrangeras av Livsmedelsarbetare för solidaritet och Rättvis Vinhandel, två fackklubbar inom Livs samt lokalavdelningar inom Afrikagruppen och Syndikalisterna.

Även i Danmark, Köpenhamn, hålls en demonstration till stöd för lantarbetarna i Sydafrika.

I vårt reportage från Sydafrika uppger Hanna Sutherlin, hållbarhetsansvarig på Systembolaget, att fackförbunden fått för lite inflytande över arbetsmiljön. 

Vinproducenten Leeuwenkuil har kontaktat Arbetet Global på Twitter och skriver där:
”Vi har förbundit oss att upprätthålla de riktlinjer som antagits av ILO, jordbruksdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet och Systembolaget när det gäller alla frågor som rör arbetsrelationer”.
För ytterligare information hänvisar Leeuwenkuil till ett pressmeddelande.