Enligt Amnesty International har över 6 000 klagomål kommit in samtidigt som tusentals arbetare haft svårt att få ut sin lön.

Amnesty International har sedan i mars förra året följt över 2 000 personer arbetare på tre företag med bygg- och städuppdrag där alla tre företag slutade betala ut löner under flera månader.

I en ny rapport berättar organisationen hur somliga arbetare till slut fick ut löner medan en stor del av dem återvände till sina hemländer utan ersättning.

”Trots betydande löften om reformer från Qatar inför VM 2022 fortsätter landet att vara en arena för skrupelfria arbetsgivare”, säger Stephen Cockburn, chef för globala frågor på Amnesty International, i ett uttalande.

Fritt fram för migrantarbetare att lämna Qatar

Global

I fjol inrättade Qatar ett antal nya kommittéer i samarbete med Internationella arbetsorganisationen ILO vars uppgift är att lösa arbetsrättsliga konflikter.

Enligt Amnesty har kommittéerna dränkts i klagomål — över 6 000 kom in förra året. På grund av för få domare har arbetare tvingats vänta i månader innan deras fall behandlats.

Rapporten kommer en vecka efter att fackförbundet Byggnads, efter sin granskning av arbetsplatserna i Qatar, konstaterat att arbetsvillkoren är hemska, rentav livsfarliga.

Kritik mot fotbolls-VM i Qatar

Mutanklagelser: Qatar röstades fram som värdnation för VM 2010, då man fick 14 av 22 röster. Efter uppgifter om att värdlandet ska ha mutat till sig mästerskapet tillsatte Internationella fotbollsförbundet (Fifa) en utredning. Fifas etikkommitté ansåg att det inte var aktuellt att frånta Qatar mästerskapet då gränserna mellan tillåten lobbyverksamhet och mutbrott var för svåra att dra.

Klimatet: Fotbolls-VM spelas normalt under perioden juni-juli, men då är det upp mot 50 grader i Qatar. Därför avgörs VM mellan den 21 november och 18 december.

Arbetsförhållandena: Kafala-systemet, som i stort sätt sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren, har kritiserats av bland andra Amnesty International och Human Rights Watch. Stiftelsen Walk Free som arbetar mot slaveri rankar Qatar som det fjärde värsta landet i världen (efter Mauretanien, Uzbekistan och Haiti). 2017 aviserade regeringen i Doha att de skulle avveckla systemet, och sedan dess har Internationella arbetsorganisationen (ILO) lagt ned sina klagomål. Amnesty tycker dock att förändringen går alltför långsamt. Qatar har även kritiserats för bristande säkerhet på arbetsplatserna. Enligt en rapport från den internationella fackliga samarbetsorganisationen ITUC har flera tusen arbetare dött i samband med arbetsplatsolyckor.