Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Byggnads har tillsammans med internationella byggfacket BWI varit på en inspektionsresa i Qatar för att undersöka villkoren för arbetarna som bygger inför VM. Riktigt vidrigt, visar det sig.

– Fotboll ska inte betalas med människoliv. De här förhållandena skulle ingen fotbollsälskare vara stolt över. Vi ser hur många täljer guld på de här arbetarnas bekostnad, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Han berättar om hur han träffat arbetare vid hemliga möten på kvällarna i små lägenheter, eftersom fackföreningar är förbjudna i Qatar.

– Situationen där är helt hemsk. De har livsfarliga arbetsförhållanden, med arbete i upp till tolv timmar sju dagar i sträck. Det är mellan 37 och 40 grader varmt, det är slavarbete som borde förpassas till historiens sophög.

Ofta får arbetarna inte ut sin lön och därför har många migrantarbetare gått ihop i ett slags nya ”familjer” för att hjälpa varandra när lönen uteblir eller om någon blir sjuk.

Kvinnor lever under svåra omständigheter, där de utsätts för bland annat sexuella trakasserier och slavliknande förhållanden, enligt Johan Lindholm.

Massor av arbetare dör, berättar han. Men några officiella siffror på detta finns inte.

– Vi uppskattade 2013 att runt 1 200 per år skulle dö vid själva arenabyggena. Det skulle innebära runt 4 000 döda fram till 2022.

Men Qatar har sett till att förbättra förhållandena just vid arenorna på senare tid, berättar han.

De runt 50 000 personer som arbetar vid byggena av själva arenorna har fått det bättre sedan Byggnads och andra fackförbund rapporterat om hur arbetarna har det.

– Förbättringen där är bara en fasad. Den gäller bara en liten del av alla byggen. I samma takt som arenorna så byggs också hotell, vägar, tunnelbanor och annan infrastruktur.

Det finns 2,2 miljoner migrantarbetare i Qatar, och för de allra flesta har det enligt Johan Lindholm inte blivit ett dugg bättre.

Både Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Qatar skulle kunna se till att arbetarna fick drägliga villkor, tycker han.

– Fifa har en regelbok på fotbollsplanen, men inte för det här. Det är självklart att Fifa kan gå in och trycka på. Jag tror inte att sponsorerna skulle tycka att det här är okej, säger Johan Lindholm.

Johanna Cederblad/TT

Fackförbund kollar villkoren

Byggnads och andra fackförbund har vid flera tillfällen besökt Qatar för att undersöka hur arbetarna, sysselsatta med byggen inför fotbolls-VM 2022, har det. Bland annat har fack från Frankrike, Tyskland, Nederländerna och de andra nordiska länderna deltagit. Även tidigare har allvarliga missförhållanden uppdagats. Qatar har då sett till att förbättra villkoren på byggena av själva arenorna. Nu återstår alla andra byggen.

Källa: Byggnads