– Det här var droppen. Så här kan det inte fortsätta, säger Per-Olof Sjöö, på GS-facket som också är ordförande i det globala bygg- och träfacket BWI.

Det hör inte till vanligheten att det globala byggfacket skriver öppna brev där de kritiserar internationella företag. Men förra veckan formulerades ett sådant till Ikea. 

– I brevet skriver vi att företaget brustit mot sina interna regelverk men också mot OECD och ILO:s riktlinjer, säger Per-Olof Sjöö.

Ikea håller inte med om fackets beskrivning.

Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket och globala byggfacket BWI.

”Vi känner inte igen oss i den bild som beskrivs”, skriver företagets presstjänst i ett mejl till Arbetet Global. 

Det handlar om en fabriksnedläggning i amerikanska Danville, i delstaten Virginia. 

Dumpade förarlöner hos Ikea-leverantör

Global

Efter årsskiftet blir 300 personer av med jobbet på fabriken som tillverkar trävaror och hyllor och andra förvaringslösningar. 

En förklaring till nedläggningen uppges vara dyrare råvarupriser men även att luftfuktigheten gjort det svårt att få limmet att fästa.

Jobben ska nu flyttas till Europa. 

Det globala bygg- och träarbetarfacket, BWI, är missnöjt med att Ikea inte har förhandlat med det amerikanska fackförbundet International Association of Machinists and Aerospace Workers.

Enligt internationella riktlinjer – i OECD och ILO – ska multinationella företag som gör neddragningar förhandla med det lokala facket oavsett var verksamheten ligger, hävdar facket. 

BWI och det amerikanska fackförbundet uppger att så inte skett i det här fallet.

I stället för att förhandla med fackförbundet i USA har Ikea förhandlat med det europeiska företagsrådet.

Det har inneburit att det lokala amerikanska fackförbundet inte haft möjlighet att lägga fram en alternativ plan för var verksamheten hade kunnat placerats istället. 

Fackförbundet skrev, enligt Per-Olof Sjöö, ett brev till Donald Trump där det påpekade att Ikea misskött sig och bad den amerikanska presidenten om hjälp. 

Ikea tillbakavisar dock kritiken. 

”Vi följer de lagar och regler som finns och har tillsammans med fackliga representanter tagit fram ett stödpaket åt medarbetarna”, uppger företaget och tillägger att det har agerat enligt de internationella riktlinjer som finns. 

Men konflikten är mer långtgående än så.

BWI har under flera år försökt att få till ett nytt globalt ramavtal som täcker möbelföretagets industritillverkning.

Ikea tar ställning mot Trump

Global

Och det är inte första gången som Ikea är i blåsväder.  Under åren har Arbetet Global rapporterat om flera arbetsmarknadskonflikter. Här är några exempel.

• 2009 Den polska fackföreningen Solidaritet demonstrerar utanför Ikeas varuhus i Kungens Kurva söder om Stockholm. Det var det polska fackets sätt att uppmärksamma att företaget försökt tvinga anställda att gå ur facket och stoppa organisering 

• 2011 Fackförbunden inom detaljhandeln i Europa riktar hård kritik mot Ikea. De kräver att Ikea garanterar fackliga rättigheter för samtliga anställda.

• 2014 Facken i Nederländerna och Belgien anklagar företaget för att dumpa transportlönerna och går ut i en gemensam kampanj.

• 2015 Första Ikeastrejken bryter ut i USA. Anställda anklagar företaget för att försvåra facklig organisering och för att ha anlitat advokater som är specialister på att krossa fackföreningar.

• 2018 Ikea agerar antifackligt i USA, Irland och Portugal, hävdar det globala servicefacket Uni och anmäler företaget för brott mot OECD:s regler.

Trots att Per-Olof Sjöö är kritiskt till företagets agerande i USA så beskriver han Ikea som ett ”väldigt framstående företag” när det kommer till sociala frågor.

– Problemet är att få dem att kliva upp en nivå och erkänna vårt globala fack som part i förhandlingarna, säger han.