I dag onsdag genomför den polska fackföreningen Solidaritet demonstrationer utanför IKEA:s varuhus i Kungens Kurva söder om Stockholm.

 

Det handlar om att IKEA i Polen anlitar företag som bland annat försöker tvinga sina anställda att lämna facket och som försöker hindra personalen att ansluta sig till facket. Det är bland annat ett vaktbolag, som heter Solid.

 

Vill ha möte

Marlena Laskowska hos Solidaritet säger till TT att facket sedan i oktober försökt få till stånd ett möte med IKEA om de usla förhållandena för säkerhets- och vaktpersonalen hos Solid som arbetar i IKEAs affärer, men det har inte IKEA gått med på trots att IKEA vet att Solid trakasserar fackliga medlemmar.

 

I ett skriftligt svar till TT förklarar IKEA i Polen att man inte förstår på vilket sätt IKEA är ansvarigt för konflikten mellan Solidaritet och Solid. IKEA i Polen anser inte att ett företag kan lägga sig i ett annat företags affärer.

 

Diskussioner

IKEA i Polen skriver att företaget inte alls nekat att träffa Solidaritet utan erbjudit diskussioner som företaget vill ska baseras på fakta och inte på känslor.