Byggnads har under flera års tid engagerat sig för migrantarbetarnas situation i Qatar.

Nu reagerar ordföranden Johan Lindholm mot förre fotbollsproffset Kim Källströms positiva omdöme om landet.

”Det har dött över 1 000 personer vid VM-byggena i Qatar”, skriver Lindholm på Twitter.

Kim Källström besökte nyligen Qatar, där herrarnas fotbollslandslag spelade sin årliga januariturné.

Utöver att avnjuta två fotbollsmatcher hann Källström även med att ge en intervju till arrangörernas officiella sajt.

Den tidigare frisparksspecialisten hade mycket gott att säga. Källström berömde arenorna, de korta avstånden och gästfriheten. Men han passade också på att ifrågasätta Qatars solkade rykte.

Ivar Andersen: Det Qatar som Källström inte såg

Global

– Jag tror att i Sverige har vi en bild av Qatar som vi har fått ifrån media – men det är viktigt att själv besöka ett land och skaffa dig en egen åsikt.

Det framgår inte av intervjun vilken del av medias bevakning Källström kritiserar, men medier, människorättsorganisationer och fackförbund har under lång tid uppmärksammat gulfstatens allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Visst, Qatar kan bli bättre men de arbetar väldigt hårt med det. Folk kanske är skeptiska men jag har haft det väldigt trevligt här och det har varit en ögonöppnare – ibland ska man inte tro på allting man läser i media.

”Ett fängelse utan murar”

Global

Byggnads riktar hård kritik mot Källströms kommentarer. Ordföranden Johan Lindholm bjuder också in Källström att följa med facket för att med egna ögon se villkoren för de som bygger de arenor han hyllat.

”Källströms uttalanden är skadliga för vårt jobb med att förbättra arbetarnas villkor. I stället för att sprida fasaden som Qatar vill måla upp borde han följa med oss och träffa migrantarbetarna.”

Herrfotbolls-VM i Qatar

Efter åratal av påtryckningar meddelade Qatar i fjol att det hårt kritiserade kafalasystemet avskaffas.

Systemet, som ofta kallats "modernt slaveri" har knutit vistelserätt i landet till anställning och inneburit att gästarbetare varken kunnat byta jobb eller säga upp sig. Arbetsgivare har också ensidigt kunnat deportera utländska anställda.

Qatar är världens per capita rikaste land och runt 90 procent av befolkningen utgörs av gästarbetare. Den allra största gruppen – omkring 800 000 människor – arbetar med att bygga arenor och infrastruktur.

Medier och människorättsorganisationer har dokumenterat hur dessa ofta luras på lönen och i praktiken lever i rättslöshet.

Den livsfarliga arbetsmiljön på landets byggen har också varit föremål för hård kritik. Qatar släpper inga siffror över dödsolyckor men enligt en tidigare uppskattning från världsfacket ITUC kommer 4 000 byggarbetare att mista livet innan det är dags för avspark.

”Om vi skulle hålla en tyst minut för varje uppskattat dödsfall som drabbar en migrantarbetare som bygger för VM i Qatar, så skulle de första 44 matcherna spelas i tystnad”, kommenterade norska LO-ledaren Hans Christian Gabrielsen nyligen.

Qatar är en absolut monarki. Fackföreningar är förbjudna i landet.