1. Arbetskläder i hemtjänsten

I två och ett halvt år stred skyddsombudet Madeleine Karlsson och hennes kollegor på Djura hemtjänst i Leksand för att de skulle få rätt till arbetskläder.

Frågan tog sig hela vägen från Arbetsmiljöverket upp till förvaltningsrätten, som i september 2013 gick på personalens linje. Kommunen fick betala 125 000 i vite om de inte fixade kläder till de anställda.

2. Skyddsstopp för farliga kemikalier

De regionala skyddsombuden Jan Bylund och Tomas Wilén upptäckte brister i skyddsutrustningen på en verkstadsfirma i Avesta i början av förra året.

På verkstaden arbetade man med kemikalier i ett slutet rum och om någon skadade sig där inne fanns ingen extra skyddsutrustning för den som skulle behöva gå in för att rädda en nödställd.

Skyddsombuden fick inget gehör från företaget, och la då ett skyddstopp på verksamheten. Ett år senare är bristerna åtgärdade och säkerhetstänket är också betydligt högre på företaget, enligt Jan Bylund.

Jan Bylund och Tomas Wilén.

3. Backande sopgubbar

Gatorna i sommarstugeområdet utanför Uppsala är smala med dålig sikt och saknar dessutom vändplaner. Det fick sopgubben, och skyddombudet, Viktor Karlsson att reagera.

Efter att han under 2013 lagt två skyddstopp beslutade Arbetsmiljöverket om ett föreläggande om att problemen skulle åtgärdas. Det ledde till nya rutiner där fastighetsägarna fick rulla ut sopkärlen till en större väg så sopbilarna kunde köras utan risk för olyckor.

Viktor Karlsson.

4. Upptäckte asbest

Serviceteknikern och skyddsombudet Henrik Haraldsson utsattes år 2013 för det cancerframkallande ämnet asbest på Fortums kraftverk i Ånge när en ny generator som innehöll ämnet levererades och sedan monterades.

Generatorn skickades på sanering och kom tillbaka i början av förra året, men kollegorna misstänkte att den fortfarande var farlig.

Henrik Haraldsson och hans kollegor tog själva prover på materialet i generatorn och lyckades på så vis avslöja att asbest fanns kvar.

I dag är Fortum polisanmälda av Elektrikerförbundet för händelsen.

Henrik Haraldsson.

5. Mall of Scandinavia

Elektrikern Claes Thim, numera riksdagskandidat för Socialdemokraterna, var skyddsombud på bygget av Mall of Scandinavia i Solna. Där avslöjade han stora missförhållanden, bland annat genom SVT:s Uppdrag granskning. Anställda jobbade exempelvis 48 timmar i sträck utan att sova.

När han påtalade bristerna blev han bland annat trakasserad av sin arbetsgivare och flyttad från sin arbetsplats.

Efter avslöjandet valdes Claes Thim till årets fackliga hjälte 2016.

Claes Thim.