LÄS OCKSÅ Fler vill bli skyddsombud efter Claes Thims avslöjande

Hur känns det?
– Otroligt roligt att få det här priset. Men det är ett pris som jag delar med alla fackligt aktiva på golvet. Det är så många som tar på sig uppdrag som skyddsombud, som blivit motarbetade precis som jag, det är deras pris också.

Claes Thim väckte under året uppmärksamhet för sin kamp för bra arbetsmiljö under bygget av Mall of Scandinavia. Hans envishet och hur han motarbetades blev offentlig genom TV-programmet Uppdrag granskning.

Han blev förflyttad när han tog strid för säkra utrymningsvägar och för att brandfarligt material som låg framme skulle bort.

Betydde den uppmärksamheten något?
– Jag fick flera hundra mejl med stöd för arbetet. Roligast var att många som funderade över om de skulle ta på sig fackliga uppdrag skrev att ”nu jävlar ska jag bli skyddsombud”.

– Att fler tar på sig fackliga uppdrag och blir till exempel skyddsombud är otroligt viktigt.

Claes Thim är tjänstledig från sitt arbete som elektriker APQ El och jobbar hos EL ettan i Stockholm med ungdomsfrågor och skolinformation.

LÄS OCKSÅ Ledare: Vi behöver fler sådana som Claes

I sin motivation skriver juryn; ”med oförtröttligt engagemang och rättvisepatos har Claes visat att det inte finns några gränser för hur viktig den fackliga kampen är. Han tar inte bara strid för sig själv och sina kollegor utan för alla arbetares rättigheter. Oavsett vad du jobbar med, var du kommer ifrån eller vilken gud du tillber, du har samma rätt att känna dig säker och trygg på jobbet.”

– Det behövs fler som ställer upp och tar kampen. Det behöver inte vara stora grejer, det kan räcka med att få till en extra städning. Då har du ändå gjort skillnad för dig och dina arbetskamrater, säger Claes Thim.

Hederspris delades ut till de övriga två finalisterna Sandra Olsson från GS-facket i Örebro och Sandra Olsson från Livs i Skåne.