STOCKHOLM 2016-11-08 Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ser utredningen om vinter i v‰lf‰rden som ett steg framÂt. Moderaternas Ulf Kristersson (i fˆrgrunden) ‰r d‰remot kritisk, och vill hellre ha ˆkade s‰kerhetskrav ‰n vinstbegr‰nsning. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro**

Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Lars Pehrson/TT

Regeringen vågar inte utlova en proposition om vinster välfärden i höst, men LO trycker på för att få en sådan till stånd. – Vi kan inte vänta längre, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta

Han påpekar att regeringen först måste ta del av de remissvar som kommit in på utredningsförslaget om att sätta ett vinsttak för välfärdsföretag. Dessutom måste man föra samtal med samarbetspartiet Vänsterpartiet och med borgerliga partier. Det finns i dag inget majoritetsstöd i riksdagen för en vinstbegränsning. En möjlighet är att regeringen börjar med att söka stöd för en reglering enbart på skolområdet.

– Vi utesluter inte att man går före med någon sektor, säger Shekarabi till TT.

Han uppger att skolsektorn är mer akut, eftersom verksamheten inom vård och omsorg går att styra genom upphandlingsregler. Utredningens förslag om vinstbegränsning gäller dock alla tre sektorerna. De omfattas dessutom av regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet om att få stopp på ”vinstjakten” i välfärden.

Ministern påpekar dock att överenskommelsen med V inte innebär att det behöver vara samma regler för alla tre sektorerna. Han utesluter inte olika regler i olika sektorer.

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin har inga synpunkter på vilka områden som regeringen prioriterar i förhandlingar med allianspartierna.

– Vår syn när det gäller skolan är att där ser vi den absolut största risken för bekymmer. Vi vill ha ett stopp för vinstuttag i skolorna. Men vi har ingen synpunkt på om det ena ska gå före det andra. Jag har fullt förtroende för Ardalan Shekarabi när det gäller att förhandla och hitta lösningar för att få det här genom riksdagen.

Men en proposition om att ”stoppa vinstjakten i välfärden” måste till, poängterar Guovelin.

– Allt annat vore ett svek mot den stora överväldigande majoriteten av svenska folket som vill att våra skattepengar ska gå till det de är avsedda för.

Hon menar att allianspartierna och Sverigedemokraterna går emot denna majoritet.

– Om inte oppositionen vill lyssna och hitta en lösning blir det här en stor fråga i kommande valrörelse. Det är vi taggade för, men vi ser gärna att det kommer en proposition. Vi kan inte vänta längre, säger Therese Guovelin.

LÄS OCKSÅ ”Hederligare att föreslå ett totalförbud”

Ardalan Shekarabi vill inte spekulera i om regeringen kan komma att lägga fram en proposition i höst, trots att man vet att det inte finns majoritetsstöd i riksdagen, men säger:

– Vi söker inte konflikt för konfliktens skull.

Martina Frisk